SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Rektör Asan Brüksel'de konuştu

Rektör Asan Brüksel'de konuştu

24 Haziran 2016 Cuma - 13:21




Prof. Dr. Aşkın Asan Brüksel'de Avrupalı Kadın Rektörler toplantısına katıldı.





Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan Brüksel'de Avrupalı Kadın Rektörler toplantısına katıldı. Toplantıya Avrupa Birliği ülkelerinin kadın rektörlerinin yanı sıra YÖK Başkanı Danışmanı Prof. Dr. Sezer Komsuoglu, Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Komitesi Başkanı Carlos Moedas, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Bölge Başkanı Ingibjörg Solrun Gisladottir, Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Tibor Navracsics katıldı. Avrupalı Kadın Rektörler Birliği'nìn başkanlığını Prof. Dr. Gülsün Sağlamer yürütüyor.

Avrasya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan Türk, Yüksek Öğretiminin son yıllarda büyük mesafeler aldığına vurgu yaparak, "Her ilde bir üniversite kuruluyor ve bu üniversiteler içinde bulundukları illerin gelişimine katkı sağlıyor" dedi. Asan Türkiye'de 193 üniversitede sadece 15 kadın rektörün görev yaptığını belirterek bu anlamda yüksek öğretimde kadının daha fazla liderlik, yöneticilik pozisyonlarına aday olmasını, bu pozisyonlara yükselmesini teşvik edecek çözüm mekanizmaları, stratejilerin geliştirilmesi, destek mekanizmalarının kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ise yapmış olduğu açılış konuşmasında birliğin çalışmaları hakkında bilgi verdi, fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda üniversite rektörlerinin önemine değindi. Kadın rektörlerin sayılarının artması konusunda emek sarf edilmesi gerektiğinin altını çizerek, kadınların karar alma mekanizmalarına etkin katılımının   daha sağlıklı toplum elde etmede önemli olduğunu belirtti.

Carlos Moedas yapmış olduğu konuşmada “Kadın hakları alanında son çeyrek asırda birçok başarıların sağlandı. Erkekler artık kadın hakları için de ayağa kalkıp konuşmalılar. Eşitlik tüm insanlık için gerekli. Tutumları değiştirmek için çok çalışmalıyız. Kadın hakları konusunda oluşturulan networklar birçok sorunun çözümünde etkili olacaktır” dedi.   

BM Kadın Birimi Bölge temsilcisi Gisladottir ise "BM Kadın birimi tüm dünyada kadın erkek fırsat eşitliği ve kadının güçlenmesi konularında çalışmaktadır. Fırsat eşitliği artık tüm anayasalarda garanti altına alınmıştır. Farkındalığı artırmada üniversitelere çok önemli rol düşmektedir” dedi.


Avrupa Birliği Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başkanı Vera Jourava AB ülkelerinde kadının iş ve ev yaşamını uyumlu hale getirme amaçlı hazırlanan kanun paketi hakkında bilgi verdi. Kadının her alanda desteklenmesi için ülkelerin çaba sarfetmeleri gerektiğini belirtti.

Tibor Navracsics konuşmasında yüksek öğretimde kadın sayılarının artırılması konusunda yapılan çalışmaları özetledi.  Avrupa üniversitelerinde diğer ülkelere oranla kadın akademisyen sayılarının yüksek olduğunu ancak akademik yükseltme ve karar alma mekanizmalarında daha fazla kadın katılımına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Özellikle işe alım süreçleri ve eşit işe eşit ücret politikalarında daha duyarlı olunmasının daha olumlu sonuçlar getireceğini belirtti.Toplumun yarısını oluşturan kadınların yetenek ve yaratıcıklarına ihtiyacımız var dedi.  

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap