SON DAKİKA



Haber > Dünya > Fransa'da grevlerin ardı arkası kesilmiyor: Bu sefer de diplomatlar...

Fransa'da grevlerin ardı arkası kesilmiyor: Bu sefer de diplomatlar...

02 Haziran 2022 Perşembe - 17:19




Fransız Dışişleri Bakanlığı'nda diplomatlar iki seçim turu arasında ve bayram tatilinde gizlice getirdiği kararnameyi protesto etmek için grev kararı aldı.





Tarihinde ikinci kez ve 2003'ten beri ilk kez bir grup diplomat, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek olan bu reforma karşı ayaklandı.

Bu sabah çıkılan grev, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı ile yurtdışındaki Fransız diplomatik temsilciliklerinin sakin koridorlarında küçük çaplı bir deprem etkisine sebep oldu.

Fransız diplomatlar, 18 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turu arasında, Paskalya tatili sırasında sessizce resmi gazetede yayınlanan yeni "uygulama kararnamesini" protesto etmek için bugün bakanlığa gitmedi.

Grev kararı, bakanlıkta örgütlü sendikalar CFTC, CGT, Solidaires, FUS ve bakanlığın diğer örgütlerinden oluşan bir sendikalar birliği tarafından alındı ve yaklaşık 500 diplomatı biraraya getiren kolektif tarafından da desteklendi.

Elysee Sarayı ve hükümet tarafından getirilen yeni "uygulama kararnamesi," diplomasinin iki tarihi makamının, tam yetkili bakanlar ve dışişleri danışmanlarının yok olmasını ve diplomatların gelecekte üst düzey devlet memurlarını biraraya getiren ortak bir havuzdan seçilmesini öngörüyor.


Dışişleri bakanlığının 13 bin 500 üyesinden 800'ü bu gruba giriyor.

Yeni düzenleme, uygulamada, il valisi olan bir üst düzey devlet memurunun, hükümet tarafından Rusça bilmese dahi Moskova ya da Kiev büyükelçisi olarak atanması olanağını getiriyor.

Yeni düzenlemeyle ayrıca bir özel sektör temsilcisinin Ankara, Londra ya da Berlin büyükelçisi olmasının da önü açılıyor.

Üstelik diplomatlar, bu uygulamanın, üst düzey memurları aşarak, tüm bakanlığa yayılmasından endişe ediyor.

Cumhurbaşkanı Macron, kendisinin de mezun olduğu Fransız Kamu Yönetimi Okulu ENA'yı kapatarak, 2023 yılından itibaren, tüm üst düzey devlet yöneticilerinin, yaklaşık 800 kıdemli memurun, yeni oluşturulacak Kamu Yöneticileri organına katılmasını istiyor.


Böylece üst düzey dışişleri diplomatları; valiler, maliye ve tarım müfettişleri ile aynı havuzda bir araya geliyor. Bu düzenlemeyle diğer üst düzey bürokratların da diplomasi geleneğinden gelmeksizin Dışişleri'ne getirilebilmesinin yolunu açıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap