SON DAKİKA



Haber > Magazin > Dilekçeyi yazın paranızı alın

Dilekçeyi yazın paranızı alın

16 Ocak 2015 Cuma - 12:14




Elektrik abonelerinin 2 bin lira altı TRT payı ve sayaç okuma alacakları için tüketici hakem heyetine üstü için ise tüketici mahkemesine başvurması ge





Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 17 Aralık 2014'te aldığı kararla, elektrik abonesinden tahsil edilen kayıp-kaçak parasını hukuka aykırı buldu ve geçmiş 10 yıla yönelik iadesine karar verdi. Karar, yaklaşık 36 milyon abone için örnek teşkil ediyor. Aboneler, faturalardaki kayıp-kaçak bedelini almak için dağıtım şirketlerinin kapısını çalarken kararın ayrıntıları da netleşmeye başladı. Yargıtay son kararına, 'Elektrik piyasası mevzuatının EPDK'ya sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi vermediğini' gerekçe gösterdi. Ayrıca Yargıtay'a göre elektriğin sahibi dağıtım şirketi elektrikte hırsızlığı önlemek için gerekli tedbirleri almak zorunda. Bu nedenle, hırsızlanma yoluyla tüketilen elektriğin parasını dürüst aboneden almak dağıtım şirketlerinin gerekli yatırımları yapmasına da engel olur. Öte yandan Yargıtay kaynakları, elektrik abonelerinin sadece kayıp-kaçak parasını değil, fazla ödenen TRT payı ile sayaç okuma bedellerinin de dağıtım şirketinden isteyebileceği bilgisini verdi. Nedeni, Yargıtay 3. Dairesi'nin TRT payı ve sayaç okuma parasının da iadesine karar vermiş olması. Buna göre aboneler, her 3 kalemin iadesi için tek başvuru yapabilir.


ABONE, NE YAPMALI?


Abonelerin, bu bedeli tahsil etmesi için şu adımları atması gerekiyor:
-Öncelikle, bulunduğu ilin elektrik dağıtımını yapan şirketin kapısını çalacak.
-TRT payı ve sayaç okuma parası için faturasından 10 yıl boyunca tahsil edilen bedelin tespitini isteyecek.
-Abonenin, ikinci durağı hesaplanan bedeli almak için başvuracağı mahkeme ya da tüketici hakem heyetleri olacak.
-TRT payı ve sayaç okuma parası için ödediği bedel 2 bin TL'nin altında olan aboneler, tüketici hakem heyetine; 2 bin TL'nin üzerinde olanlar tüketici mahkemelerine dilekçe ile başvuracak.


DİLEKÇEDE BUNLARA DİKKAT EDİN


-Abone, dosyasını bizzat kendisi veya avukatı aracılığıyla hakem heyetine teslim etmeli.
-Dilekçede, sadece ev adresi yazılmalı.
-Dilekçede konu net ve sade ifadelerle yazılıp tüketici hakem heyetinden ne istendiği açıkça belirtilecek. (Örneğin para iadesini talep ediyorum ya da değişimini talep ediyorum gibi)
-Kimlik fotokopisi eklenecek.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap