SON DAKİKA



Haber > Gündem > TRT payı ile enerji fonu kesintilerinin kaldırılması elektrik faturalarına nasıl yansıyacak?

TRT payı ile enerji fonu kesintilerinin kaldırılması elektrik faturalarına nasıl yansıyacak?

09 Kasım 2021 Salı - 09:17




Yıllardır tartışma konusu olan elektrik faturalarındaki TRT payı nihayet kaldırılıyor. Kabine toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldık." ifadelerini kullandı. Bu son dakika açıklama sonrası vatandaşlar "TRT payı ve Enerji Fonu kesintileri kaldırılırsa elektrik faturaları ne kadar düşer?" sorusunun yanıtını aramaya başladı. Detaylar haberimizde.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını bildirdi. Elektrik faturalarından çıkarılan TRT payı ve Enerji Fonu kesintisi ne kadar? sizler için araştırdık. 

TRT Gelirleri Kanunlarına istinaden kullanıcılardan, tüketilen enerji bedeli üzerinden yüzde 2 oranında TRT payı alınıyor.

'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tespit edilen sektör alt yapı giderlerine ait katkı payı' olarak tanımlanan Enerji Fonu ise yüzde 0,7. Buna göre faturalarda yüzde 3 oranında indirim olması planlanıyor.

100 LİRALIK FATURADA 3,25 LİRA FARK EDECEK

2020 yılında TRT, tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL'lik kaynak sağlamıştı. Her iki kesintinin sona ermesiyle vatandaş her 100 TL'lik bir elektrik tüketim bedeli üzerinde 3.25 TL daha az ödeyecek.
  
ELEKTRİK ENERJİ FONU NEDİR?

Elektrik altyapısını iyileştirmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yapılan çalışmalara aktarılan bedel olarak adlandırılıyor.

Türkiye’de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı da aynı hızda artar. Bu nedenle elektrik altyapı yatırımlarının karşılanabilmesi için tüm kullanıcılardan elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilir. Bu oran enerji tüketim bedelinin %0,7’si üzerinden hesaplanmaktadır.

ELEKTRİK FATURASI TRT PAYI NEDİR?

3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu gereği, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun giderlerinin karşılanabilmesi için aktarılan bedel olarak karşımıza çıkıyor.
  
ELEKTRİK FATURASINDAKİ KALEMLER NE ANLAMA GELİYOR?
 
Elektrik Tüketim Değeri: kWh cinsinden elektrik kullanım miktarını belirtir. Faturanın okuma aralığını kapsayan dönemde ne kadar enerji harcadığınızı görmek için bu kaleme bakmanız gerekmektedir.

Elektrik Birim Fiyatı: kWh başına elektrik ücretini gösterir. Bu bedel için fiyatlama EPDK tarafından yapılır. Yıl içinde genelde 4 defa olmak üzere, çeyrek dönemlerin başında açıklanır.

Elektrik Tüketim Tutarı: Elektrik tüketim değeri ile elektrik birim fiyatının çarpımıdır.  Bu kalemde de harcadığınız elektrik enerjisinin TL cinsinden karşılığını görebilirsiniz.

Dağıtım Bedeli: Elektrik satışı için gerekli olan tüm harcamalar bu kapsamda yer alır ve tüm tüketicilerden tahsil edilir.

Elektrik Tüketim Vergisi (ETV veya BTV): Sayacın bulunduğu bölgedeki belediyeye aktarılan bedeldir. Mesken ve ticarethanelerden tüketim tutarının %5’i, sanayi grubundan ise %1 oranında tahsil edilir.

KDV: Tüketim tutarı üzerine tüm eklemeler yapıldıktan sonra çıkan tutarın %18’i kadar Katma Değer Vergisi alınır. 

ELEKTRİK TÜKETİM TUTARI NEDİR?

Elektrik faturalarında tüketim ile ilgili temel olarak 3 satır bulunur. Bunlardan ilki “tüketim” şeklinde geçer. Burada mesken ya da ticarethanenin kWh cinsinden elektrik tüketim değeri yer alır. 
İkinci satır ise “birim fiyat”tır. Birim fiyat kısmı, tarifelere göre ikiye ayrılıyor. Sabit tarifede, kullanılan elektriğin daha önceden belirlenmiş bir ücreti bulunur ve buna göre birim fiyat belirlenir. Değişken tarifede ise elektrik, günün belirli saatlerinde artan ve azalan şekilde ücretlendirilir. 06:00 - 17:00 arasında normal birim fiyat, 17:00 - 22:00 arasında yüksek birim fiyat, 22:00 - 06:00 arasındaysa düşük birim fiyat üzerinden işlem yapılır. 

Faturada yer alan “elektrik tüketim tutarı”na ulaşmak için ise elektrik tüketimi ile birim fiyatın çarpılması gerekir. Ortaya çıkan tutar, iki sayaç okuma süresi arasında harcanan elektriğin ham maliyetidir. Buna vergiler ve dağıtım gibi diğer kalemler eklenir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sayaç okuma süresidir.Örneğin, sayaç okuma süresi uzun ise elektrik faturasının yüksek geldiği düşünülebilir.  Bu nedenle elektrik faturasını incelerken sayaç okuma süresine bakılması gerekir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap