SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yanlış bilinenler
23.01.2021

Merhabalar… Aşı üretilebilecek mi, etkili olacak mı, ne zaman gelir derken ülkemizde, benim de içinde bulunduğum yaklaşık 1 milyon sağlık çalışanı olarak bizler aşılandık. Bu sayı, bu kadar kısa sürede gelecek adına gerçekten çok umut verici. İşin içerisinde olan, hasta takip eden, tüm müdahalelere rağmen her yaş grubundan hasta kaybeden, elinin altında kayıp giden canlara ve sevdiklerinin yaşadığı duygulara tanıklık eden sağlık personeli adeta aşıya koştu. Çünkü salgının her anında yaşananlara şahit oldu, olanları gördü ve bunları yaşamak istemedi.

Ülkelerin bildirmiş olduğu verilere göre şu an itibariyle dünyada 46 373 034 kişiye aşı uygulandı. Gönüllülük esasıyla yapılan aşılama programları ile bu kadar kısa sürede beklenenin üzerinde aşılanma olması, Covid19’dan kurtulmak adına tüm dünyanın ortak hareket etmesi anlamında da çok önemli.

Sağlık çalışanları yani bizlere uygulanan ve sonrasında hedef kitle olarak belirlenen ileri yaş grubuna uygulanacak olan aşı, hepimizin bildiği gibi inaktif virüs aşısı. Yani virüsün canlı değil, ısı ya da kimyasallarla inaktive edilmiş halini içeren bir aşı. Şu an için önerilen de bu aşının 28 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanması.

Aşıların etkili olması, Covid19’a karşı ve onu yok edebilecek antikor üretmemizle mümkün. Çalışmalar tamamlanmadığı için bu oran hakkında net bir şey söylemek şu an için mümkün olmasa ve ara veriler, ülkeler arasında farklılıklar olduğunu gösterse de %60-90’lar arasında etkinlikten bahsedilmekte. Dünyayı kasıp kavuran, pek çok insanın ölümüne yol açan ve halen devam eden bir hastalık için koruyuculuk %50 bile olsa, korunma yolunda atılması gereken bir adım olduğu düşüncesindeyim.

Gördüğüm bir yanlışı düzeltmek adına özellikle aşının 2 doz uygulandığını ve korunmanın da 2.dozdan 10-15 gün sonra başladığını hatırlatmak istiyorum. Yani aşı olmamız tedbirlerde gevşeme anlamına gelmiyor, kaldı ki bu 2.dozdan 10-15 gün sonrası için de geçerli. Aşı bizleri korumak için evet ama uygulanır uygulanmaz koruyuculuğu elbetteki başlamıyor, ayrıca hangimizde ne kadar etkili antikor oluşacağını bilmiyoruz. Bu, aşı ile vücudumuza verilen canlı olmayan virüse karşı kişiden kişiye göre değişen bağışıklık sistemimizin yanıtı ile ilgili bir durum. Ayrıca bu yanıt iyi olsa bile antikor oluşabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Yeterli düzeyde koruyucu antikorumuz oluşmadan bulaşmaya neden olabilecek her davranışın, hastalığa sebebiyet verebileceği unutulmamalı. Bu aşının etkisiz olduğu değil, bizim etkili korunmadığımız anlamına gelecektir çünkü.

Bir diğer yanlış bilinen de, aşı ile verilen inaktif virüsün başkalarına bulaştırılabileceği. Biliyoruz ki bu aşı canlı bir aşı değil, dolayısıyla bize uygulama ile canlı bir virüs verilmiyor ve bizlerin de bunu başkalarına bulaştırma ihtimalimiz yok. Yani aşı olmak virüs bulaştırma anlamında bir risk oluşturmuyor ama bu arada başka birisinden aldığınız bir virüsü bulaştırma ihtimaliniz elbetteki bulunuyor. Zaten korunmaya devam edilmesi gerektiğini her fırsatta ifade ediyoruz.

Güzel günlerin yakın olmasını umut ediyor, biraz daha sabır, biraz daha gayret diyorum.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap