SON DAKİKA
SON DAKİKA


Veriler Net!
19.10.2021

Merhabalar.  Bir kaç gün önce babamla konuşurken salgınla ilgili duyduğu bir rahatsızlığı dile getirdi. Covid19 ile enfekte olup hastalığı geçirenlerin “Nasıl olsa ben geçirdim, bana bir şey olmaz, artık korunmama gerek yok” gibi bir kanıya sahip olduğunu iletti. 

Gerçekten son dönemde hem çevremden, hem de sosyal medya paylaşımlarından benim de gördüğüm, herkeste korunma konusunda olan rahatlığın, hastalığı geçirenlerde daha da fazla olduğu. Bir kez daha ifade etmiş olalım, Covid19 ne yazık ki kalıcı bağışıklık oluşturmuyor. Geçirenlerde oluşan bağışıklık süresi de bağışıklık sisteminize, ek hastalıklarınız olup olmamasına, yaşınıza, virüsün oluşturduğu etkiye göre değişiyor ve bu süreyi bilmemiz ya da tahmin etmemiz mümkün değil. Yapılan antikor testleri de tek başına bir anlam ifade etmiyor. Yani hastalığı geçirmiş olsanız ya da geçirdiğinizi fark etmediniz ama bir nedenle baktırdığınız antikor testinizin değeri yüksek olsa bile, bu sizin korunduğunuz, tekrar enfekte olmayacağınız ya da virüsü başkalarına taşıyıp bulaştırmayacağınız manasına gelmiyor. Bu nedenle hastalığı geçirmiş olanlara da aşı ve tedbirlere devam etmelerini öneriyoruz.

Bizler de, daha önce Corona virüs enfeksiyonu geçirmiş ve tekrar enfekte olan ya da antikor değeri yüksek olmasına rağmen Corona virüs enfeksiyonu geçiren hastalarla karşılaşıyoruz ve hep aynı yanılgıyı taşıdıklarını görüyoruz.

Hala her gün binlerce insan hasta olurken ve her gün nerdeyse bir uçak dolusu insan bu hastalık nedeniyle ölürken, korunma konusunda hassasiyetimizi kaybetme ya da hastalığı yok sayma şansımız yok.

Tüm bunlara rağmen maske kullanımı giderek azalıyor. Hastalığı geçirenler bir kez hastalığa yakalanmış olmalarına, aşılananlar aşılarına güveniyorlar ama toplumda hala aşısız 12 yaş altı çocukların ya da aşısız başka insanların ve hastalığa yakalanmamış olanların bulunduğunu unutuyorlar. Yani aşıya ve geçirmiş olmaya rağmen hasta olma ihtimali gibi taşıma ve bulaştırma ihtimali de devam ediyor.

Şimdi “Madem korunmaya devam edeceğiz, neden aşı oluyoruz?” diyenler olacaktır. Aşı bizi hastalıktan korur fakat hiç bir aşı %100 korumaz, tedbire katkı sağlar. Aşı oluyoruz çünkü aşı bizi koruyor ve başkalarına bulaştırma riskini azaltıyor. Ayrıca aşılı iken enfekte olduğumuzda, hastalık olsa bile ağır seyretme ve ölüm riskini de azaltıyor.

CDC dediğimiz Amerika Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezi’nin yeni açıkladığı aşılılar ve aşısızlar arasındaki hastaneye yatış ve ölüm riski karşılaştırma sonuçları, bize neden aşı olmamız gerektiğini açık bir şekilde ifade ediyor.

Bu verilere göre aşısızların Covid olma riski aşılılara göre 6 kat, aşısızların Covid’e bağlı ölüm riski aşısızlara göre 11 kat daha fazla. Aşısız 12 yaş altı çocukların etkilenme oranı da her geçen gün artıyor. Onları, sevdiklerimizi ve kendimizi korumak için yapmamız gereken açık ve net.

Güzel günler dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap