SON DAKİKA
SON DAKİKA


Salgın, sabır, dikkat!
6.11.2020

Merhabalar,

Her fırsatta salgının henüz bitmediğini ve önlemlere uyumun ne kadar önemli olduğunu hatırlatmaya çalışsak da, süre uzadıkça herkes rehavete kapıldı ve ilk etaptaki hassasiyeti görememeye başladık.

Aslında maske+mesafe+hijyen kadar basitti her şey ama bu üçünün birlikte önemli olduğu idrak edilemedi. Maske takan mesafeye dikkat etmedi, mesafeye dikkat eden hijyene önem vermedi, sevdikleri ile bir arada olan onlardan da virüs bulaşabileceğini düşünmedi. Tüm bunlar hasta sayılarını arttırdı, hasta sayısı arttıkça bulaştıracak kişi sayısı da arttı. Sadece ülkemizde değil, neredeyse tüm dünya ülkelerinde de aynı durum söz konusu oldu.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından son 1 hafta içerisinde özelikle Avrupa ülkelerindeki vaka sayılarında %22’lerde artış bulunduğu, Amerika ve Doğu Akdeniz ülkelerinde bu artışın nispeten daha az olmakla birlikte mevcut olduğu, Asya ülkelerinde hasta sayılarında dalgalanmalar görülürken, Afrika ve Batı Pasifik bölgelerinde bir önceki hafta ile yaklaşık aynı sayıda hasta tespit edildiği açıklandı.

Yine Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, pandeminin başlangıcından bu yana görülen önemli bir fark da, Covid19’a bağlı enfeksiyonun başlangıçta ileri yaşlarda daha fazla görülmesine rağmen, son dönemde etkilenen genç nüfusta artış olmasıydı. Bu artışın, testlerin artık sadece risk grubunda olan yaşlı hastalara değil, gençlere de yapılıyor olması, risk grubunda bulunan ileri yaştakilerin korunma önlemlerine daha dikkatli uyum sağlaması, gençlerin sosyal ortamlarda daha fazla bir araya gelmesi gibi nedenlere bağlı olduğu düşünülebilir.

Enfekte olanlar arasında cinsiyet açısından çok önemli bir fark olmamakla birlikte erkeklerin iş nedeniyle daha fazla ev dışında bulunduğu toplumlarda oranlar biraz daha yüksek saptanırken, kadınların da iş ve sosyal hayatta aktif rol oynadığı toplumlarda oranların yakın olduğu bildiriliyor.

Dünya çapında ülke verilerine bakıldığında salgının başlangıcında %7’lere ulaşan ölüm oranlarının, bu kadar olmasa da halen Meksika, Bolivya, Mısır, İran gibi ülkelerde göreceli olarak yüksek bulunduğu, ülkemizde de 11 Mart’tan bugüne kadar ki tüm vakalarla birlikte değerlendirildiğinde yaklaşık %2.5’larda olduğu görülüyor. Test sayısının arttırılması, hastaların daha erken dönemde saptanması, takip ve tedavinin elde edilen tecrübelerle daha iyi planlanması, tüm dünya ve ülke verilerinin değerlendirilerek elde edilen bilimsel sonuçlar ile ulusal rehberlerin hazırlanması ve bunlara uyumun bu oranların azalmasındaki rolü büyük. Fakat vaka sayısı arttıkça ne olacağını ön görme şansımız ne yazık ki yok.

Bugün geldiğimiz noktada artık bir arkadaşı, tanıdığı ya da aile üyelerinden biri Covid19’la enfekte olmayan neredeyse kalmadı. Bu da; her an enfekte olabileceğimizi, uyulması gereken kurallara daha özenle dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Dünya verilerine baktığımızda görülen ölüm oranlarındaki azalma lütfen sizi yanıltmasın çünkü ilerleyen günlerde ne olacağını bilemiyoruz, ayrıca oranlar azalsa da her can kıymetli ve o azalan oran sizi ya da sevdiklerinizi kapsadığında rakamların bir önemi kalmayacak.

Maske kullanmaya fakat doğru kullanmaya dikkat edelim, maskeli de olsak sosyal mesafenin çok önemli olduğunu unutmayalım, ellerimizi sık yıkayalım ve ortak kullanılan alanlara temastan kaçınalım, çalışma alanlarımızda ortam temizliğine hassasiyet gösterelim, solunum yolu ile ilgili şikayetlerimizi önemseyerek en yakın sağlık kuruluşuna başvuralım, Covid19 saptandı ise de karantina sürecinde kimse ile temas etmeyelim.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap