SON DAKİKA
SON DAKİKA


Risk grupları
2.03.2021

 
Merhabalar. Salgın süresinin uzaması, herkesin korunma yollarını en ince ayrıntısına kadar öğrenmesini sağlarken, bir yandan da oluşan yorgunluk ve bıkkınlık uyumun azalmasına neden oluyor. Korunmayı doğru ve etkili uygulayabilme konusundaki kişisel gözlemim, özellikle ileri yaş grubunda genel anlamda azalan beceri ve dikkatin, korunma konusunda da azalmış olduğu. Tabii ki bunu ileri yaş grubundaki herkes için genellemek mümkün de değil, doğru da. Bu grubunun aşılanmış olmasının verdiği rahatlık ve korunmadaki dikkat eksikliği, son dönemde biraz daha fazla yaşlı nüfusun hastalıktan etkilenmesine yol açtı. Şunu unutmamak lazım ki yaş, aşıların oluşturduğu koruyuculuk anlamında da ne yazık ki dezavantaj. Hem aşının ileri yaş grubundaki etkinliğini henüz bilmediğimiz için, hem de genel aşı bilgilerimizden yola çıkarak ileri yaşlarda koruyuculuk oranının, gençlere göre biraz daha düşük olabileceğini tahmin ettiğimiz için, yaşlı nüfusu korumak konusunda hassasiyet göstermemiz gerektiğini söyleyebiliriz.

Bunun için toplumsal önlemler önemli ve olmalı ama bireysel önlemler çok daha önemli. Bu süreçte herkes kendisinin ve sevdiklerinin koruma ve kontrol mekanizması olmak zorunda.

Neden özellikle bundan bahsettim? Çünkü polikliniğe gelen hastalarımızda gözlemlediğim, özellikle 75 yaş üzerindeki hastalarımızın aslında çok dikkat ediyor gibi görünürken, farkında olmadan ya da unutarak bulaş açısından risk sayılabilecek davranışlar sergilemeleri. Elbetteki bunu genellememiz doğru değil fakat doğal bir süreç olan yaşlanmanın getirdiği riskleri de gözardı edemeyiz.

Hassasiyetle korunma önlemlerine uyan, hatta uymayanları uyaran, önem veren, özen gösterenleri tenzih ederek kendini koruma konusunda risk oluşturacak davranışlar sergileyen büyüklerimizi, lütfen riskli ve kalabalık alanlara girmemesi konusunda bireysel olarak uyaralım ya da mecburiyet varsa onlara bu alanlarda eşlik edelim.

Polikliniğe gelen bir hastayı gözlemlediğim süre içinde uyarsam ve anlatsam da, öncesi ve sonrasını bilemediğim için, aynı davranışı sergilediği bir başka yerde enfekte olması kaçınılmaz olacağından, özellikle ifade etmek istedim.

Hepimizi ilgilendiren bir diğer boyutta bu süreçte alınan kilolar ve getirdiği kardiyolojik sorunlar. Artan stresi yemek yiyerek azaltmaya çalışmak, evde kalınan sürenin artması ile mutfakta geçirilen vakitlerin de çoğalması ve hareketsizlik, genel anlamda herkes için sağlıksız sayılabilecek bir beslenme ve artan bir kaç kilogram demek oldu.

Bir çalışmada ABD’de, 18 Kasım 2020 itibarıyla Covid19’la enfekte olup hastaneye yatan toplam 906.849 yetişkin hastanın %30’unda (274.322) obezite, %26’sında (237.738) hipertansiyon, %21’inde (185.678) diyabet ve %12'sinde (106.139) kalp yetmezliği saptanmış. Yani Covid19’la birlikte olduğunda obezite, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği hastaneye yatış gerektirecek düzeyde hastalık tablolarına neden oluyor. Bu da bize genel hayat döngüsünde olduğu gibi Covid19 açısından da, kardiyometabolik sağlığın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sağlıklı beslenmek ve spor, bu açıdan da anlamlı.  Güzel günler dileğiyle. Sağlıcakla kalın...

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap