SON DAKİKA
SON DAKİKA


Lütfen!
27.07.2021

Merhabalar. Salgın, artan hasta sayısı ile devam ediyor. Gözlemim bayram süresince korunmaya uyumun azaldığı hatta neredeyse kalmadığı yönündeydi ki, zaten günlük hasta sayısındaki artışla da bunu teyit etmiş olduk.

Bayramda tüm uyarılarımıza rağmen olan oldu, insanlar maskesiz-mesafesiz bir araya geldi, önemsemedi, vaka azaldı, zaten hasta da değiliz ve pek çoğumuz aşılıyız dedi ama virüs gerçekçi davranarak kimin ne söylediği ile ilgilenmedi, doğası gereği görevini başarılı şekilde gerçekleştirdi ve korunmasız temas edenlerin bir kısmı hasta oldu. Evet, olan oldu ne yazık ki.

Şimdi biraz da sonrası için yapılacakları konuşalım.

Uzun bir bayram tatilinin ardından hayat olağan akışında devam etmeye başladı. Artan hasta sayısı, bu hastaların da başkalarına bulaştırma ihtimalini oluşturdu. Çalışanlar iş yerlerinde tatil olan bu sürede görüşmedikleri arkadaşları ile şimdi aynı ortamda bulunuyorlar. İçlerinde mutlaka hasta olan ama farkında olmayan, hastalığı şikayetsiz yani semptomsuz geçiren ya da enfeksiyonun kuluçka döneminde bulunanlar olacaktır. Eğer iş yerlerinde de bayramdaki gibi korunma anlamında rahatlık, maskesiz-mesafesiz bir arada bulunma gibi virüsün bulaş açısından sevdiği davranışlar sergilersek, önümüzdeki hafta bizi çok iyi bir tablonun beklemediğini söylemek tahmin değil, gerçekçi bir yaklaşım olur.

Bundan sonra özellikle bu konuda daha fazla dikkat etmek zorundayız. “Bizden kimse hasta değildi, etrafımızda hasta olan yoktu, haydi gel bir şey olmaz, zaten aşılıyız, benim hiçbir şikayetim yok, ben hastalığı geçirdim” gibi cümleler sizi korunmaktan lütfen alıkoymasın. Hiçbiri siz hasta değilsiniz ya da hasta olmayacaksınız anlamına gelmiyor ne yazık ki. Lütfen tatilin sonunda iş yerlerinde bir araya geldiğinizde de korunmaya özen gösterin.

Bir uyarı da çocuklar konusunda yapmış olalım. Bayramda gördüğüm maskeli çocuk sayısı, bir elin parmaklarını geçmez. Neredeyse tümü maskesiz-mesafesiz bir arada vakit geçirdi. Çocuklarda daha hafif seyrediyor olabilir ama istemediğimiz her hastalık tablosunu onlarda da görme ihtimalimiz var. Ayrıca çocuklar, aileler arasında virüsün taşınmasına da neden olabilir. Lütfen bu konuda da gereken hassasiyeti gösterin.

Yaz dönemi, bayram, tatil süreci derken aşılanma hızımız da göreceli olarak biraz azaldı. Aşı olmak sadece bireysel değil, toplumsal fayda da sağlıyor. Bulaşmanın azalmasına katkı sağlamak diğer insanları da korumak demek. Aşı konusunda karar elbette ki bireysel ve sizin ama inanın hastalığı ağır geçirenlerin çoğu aşısız ve pişman. Lütfen sorun, okuyun, araştırın, kulaktan dolma ve hiç bir gerçekçiliği olmayan bilgilere değil, bilime inanın ve aşılarınızı olun.

Hasta sayısının daha da artması yeni tedbirlerin kapıda olması demek. Özen ve hassasiyet göstermezsek olacakları tahmin etmek hiç de zor değil maalesef.

Amacım felaket tellallığı yapmak değil elbette, hastanede geçen sürece aylardır tanıklık ettiğim ve olacakları bildiğim için  farkındalık oluşturmak.

Güzel günler dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap