SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korumak ve korunmak
11.06.2022

Salgında vaka sayısının belirgin şekilde azalması ile hepimiz rahatladık, eski günlere tam anlamıyla dönemesek de o zamanlara yaklaştık. 

Her ne kadar maskesiz dolaşmayı özlesek ve beklesek de özellikle hastaneler bu konuda çok dikkatli olmamız gereken yerler.

Bu dikkat iki açıdan gerekli. 

Bunlardan birincisi, hastaneye solunum yolları ile ilgili bir şikayet nedeniyle geldiyseniz Covid olma ihtimalinizin de bulunduğunu unutmadan maske takarak bekleyen diğer hasta ve hasta yakınlarını korumak, ikinci olarak da bu konuda hassas davranmayanlardan kendinizi korumak…

Bundan neden bahsettim? Çünkü bugün poliklinikte şahit olduğum durum, bir kez daha uyarmam gerektiğini bana hatırlattı. 

Bu sabah poliklinikte sırası gelen bir hastayı tıpkı diğer hastalar gibi içeriye aldım. Geldiğinde maskesi yoktu. Hastanede maske kullanma zorunluluğunu hatırlattım, unuttuğu için takmadığını söyledi. Önce şikayetlerini sorguladım, sonra muayenemi tamamladım ve Covid olma ihtimali bulunduğu için örnek almamız gerektiğini ifade ettim. 

Poliklinik kapısında maskesiz mi beklediniz diye sordum, evet dedi. Beklerken pek çok kişiye bulaştırmış da olabilirsiniz dedim, Covid olabilme ihtimalini düşünmediğini söyledi. Evde şikayeti olan başka aile üyesi var mı diye sorguladım, eşi ve çocuğunun da benzer şikayetlere sahip olduğunu ve kapıda onu beklediklerini öğrendim. 

Kan vermeye ve filme giderken mutlaka maske takması gerektiğini, aynı şekilde eşinin ve çocuğunun da maske takmasının doğru olacağını ve bunun önemini ifade ettim ama ne kadar dikkate aldı elbetteki bilmiyorum. Ne poliklinikteki diğer hastaları bırakıp onu kontrol edebilecek kadar zamanım, ne de böyle bir görevim ve yetkim vardı nihayetinde. 

Aslında sadece Covid değil, solunum yollarını etkileyen tüm virüsler ve bazı bakterilerin bulaşmasını engelleyen basit bir cerrahi maskenin takılmamasının neden olabileceği sonuçları düşünmek bile istemedim. Çünkü kapının önünde muayene olmak için bekleyen pek çok hasta vardı ve içeriye giren hasta gibi onların da pek çoğunda maske yoktu. 

Hasta dışarıya çıktıktan sonra odayı havalandırdım ve işime devam ettim. 

Çok değil, bundan bir kaç ay önce bile Covid şüpheli hastalar için ayrılan alanları, o hastaların yanına girmeden önceki hazırlıklarımızı, korunmak adına hepimizin çabasını, evde kaldığımız günleri hatırladım ve şimdi şikayetleri olması nedeniyle hastaneye gelen hastanın rahatlığına şaşırdım. 

Akşama doğru poliklinikten çıkmaya yakın aynı hasta bu kez maskeli içeriye girdi ve test sonucunun pozitif geldiğini yani Covid olduğunu söyledi. Bu, tahmin edebildiğim bir sonuçtu ve onun gibi kim bilir kaç kişi daha vardı. Umarım toplu taşıma aracı kullanmadan hastaneye gelmiştir diye düşünürken bunu sormak bile istemedim.

Hastanede maske kullanımı bu nedenle çok önemli. Solunum sistemine ait şikayetleriniz bulunuyorsa da her yerde önemli. 

Hem bir şikayetiniz var ise diğerlerine bulaştırmamak, hem de etrafınızda şikayeti olup maske kullanmayanlardan kendinizi korumak için lütfen hassas davranmaya bir süre daha devam edin.

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap