SON DAKİKA
SON DAKİKA


Karar Sizin!
14.08.2021

Merhabalar.

Bitti bitecek diye beklerken hasta sayısındaki artışla salgında yeni bir boyuta geçtik. Bu kez delta varyantı dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına aldı. Önce bir kaç vaka görüldüğü haberini aldık, sonra hasta sayısının giderek arttığına hep birlikte şahit olduk. Halbuki tüm bunlar olmadan önce aşılara ulaşmış ve aşılanma yaş sınırları da bu artıştan korunmamızı sağlayacak seviyeye düşmüştü. Toplumsal olarak istediğimiz oranda aşılanmış olsaydık bugün bu artışı görmemiş, daha doğrusu bu artışın olumsuz sonuçlarından etkilenmemiş olacaktık.

Aşılarla ilgili bugüne kadar aşı karşıtları tarafından pek çok şey yazıldı, çizildi. Kimisi şehir efsanesi boyutunda, kimisi de tüm aşılarda görülme olasılığı bulunan istenmeyen etkilerin abartıldığı durumlar ki çoğunun bilimsel bir dayanağı da yok. Belki binde bir görülecek ve olumsuz sonuçlanmayacak bir kaç durum öyle manipüle edildi ki, insanlar da haklı olarak endişe duydu, aşı olmaktan kaçındı ve bugün ki duruma ulaştık. Hastalığın yani virüsün oluşturduğu etkiler bile kimi zaman aşıya mal edildi. Önemli olan bilgi kirliliğine değil, doğru kaynaklara ulaşmak ve söylenenlerin bilimsel kaynağını sorgulamak.

İlginç olarak, aşılarla ilgili ifade edilen tüm gerçekliği olmayan durumlara inanmaya nedense bir yatkınlık mevcut. Fakat yıllarca zararı bilinen ve gerçekliği bilimsel olarak ispatlanmış başka şeylerde aynı hassasiyet gösterilmiyor. Mesela sigara. Üreme fonksiyonlarını yavaşlattığı, kalp damar sağlığını olumsuz etkilediği, kansere neden olduğu gibi pek çok somut ve bilimsel gerçek varken, sigara içenler bu verilerle içmeyi bırakmıyor, hem bireysel, hem de atıklarıyla toplumsal zarar oluşturuyor ama aşı ile ilgili gerçekliği olmayan “sözde” kısırlık yaptığına inanarak aşı olmaktan kaçınıyor. İnanarak diyorum çünkü bilimsel bir dayanağı yok. Aşı sonrası kalp krizi ya da ani ölümlerde artış varmış gibi bir algı oluşturuluyor fakat hastalığın yani virüsün bunları yapabileceği bilimsel olarak ispatlanmış olmasına rağmen bu gözardı ediliyor. Biliyoruz ki hastalık herkeste şikayete neden olmuyor, bazılarında bir şikayet olmadan yani farkına varmadan geçiriliyor fakat bu sürede bulaş da devam ediyor, hastalık sonrasında oluşabilecek komplikasyon dediğimiz istenmeyen etki riski de.

Elbetteki aşı olmak gibi olmamayı seçmek de tercih ve kimseye zorla uygulanamaz ama bu aşının koruduğu, yoğun bakım yatış ve ölüm oranlarını azalttığı gerçeğini de değiştirmez.

Normalleşme süreci ile korunmaya verilen önem ve dikkatin azaldığı bu zamanlarda vaka sayısındaki artışın çok daha fazla olmasını, dolayısıyla yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranlarının da çok daha fazla yükselmesini beklerken şu an ki tablo bile aşı koruyuculuğunun etkisi.

Bugün dünyada görülmeyen çiçek hastalığının bir dönem uygulanan aşılarla ortadan kalktığını, çocuk felcinin aşılarla önlendiğini de hatırlatmakta yarar var.

Lütfen bilime ve bilimsel gerçeklere inanın, güvenin, sorgulayın ve karar verin.

Tabii ki son karar sizin.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap