SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hatırlatmalar!
10.08.2020

 
Merhabalar, devam eden salgın sürecinden ve korunmak için neler yapılması gerektiğinden haberdar olmayan kalmamış olmasına rağmen, uyum oranının çok yüksek olmadığı aşikar. Uyum gösteren de ya etkili uygulamıyor ya da koruyucu ekipman kullanımı sonrasında bulaşmaya neden olacak davranışlar sergiliyor. Bu nedenle ana noktaları bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Maske kullanımının temel amacı, Covid 19 gibi mikroorganizmaları taşıyorsak başkalarına bulaşmasını engellemek, daha sonraki amaç ise başkalarından bize bulaşmayı önlemektir. Yani sizden başkalarının da bulunduğu bir ortamda maske kullanmamak diğer kişileri riske atmak anlamına gelir ki, buna kimsenin hakkı yok. Bu nedenle, toplum sağlığı açısından, maske kullanmayanlar mutlaka uyarılmalı, bu konuda sabır ve hassasiyet gösterilmelidir.

Maske kişiye özeldir ve ağız ile burnu kapatacak şekilde kullanılır. Maskenin ağız tarafındaki kısmında nefesiniz ve tükürüğünüzle o alana ulaşan mikroorganizmalar, dış yüzeyinde de korunmak için kullandığınız Covid 19 gibi virüs ve bakteriler bulunabilir. Bu nedenle maskenin iç ve dış yüzüne temas edilmemeli, temas edilirse de eller kirli kabul edilmeli ve yıkanmalıdır. Yine bu nedenle kullanılmış maskeler koruyucu kullanmadan (poşet, kutu vs) başkalarının ya da sizin temas edeceğiniz koltuk, masa, çanta, cep gibi yerlere bırakılmamalıdır. Kullanılmış maskenin temas ettiği her yer kirli kabul edilmeli, temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Yani istediğiniz kadar maske kullanın, eğer doğru kullanmıyorsanız maskeniz sizi ve etrafınızdakileri korunmadığı gibi bulaştırmanıza da neden olabilir.

Maskelerde nemlenme ve gözle görünür kirlenme olduğunda mutlaka değiştirilmelidir. Maskeli de olsanız sosyal mesafe korunmalı, mesafenin korunmadığı durumda maskenin bulaşmayı engellemeyeceği unutulmamalıdır.

Her fırsatta ifade ettiğimiz sosyal mesafe kuralının kapalı ortamlarda olduğu gibi, açık alanlarda da geçerli olduğu bilinmelidir. Açık alan olması, konuşma ya da gülme sırasında virüsün ulaşacağı mesafeyi değiştirmeyecektir. Maske kullanmayanlar gibi sosyal mesafeye dikkat etmeyenler de mutlaka uyarılmalı, tüm bunların kişisel tercih değil, halk ve toplum sağlığı açısından gerekli olduğu hatırlatılmalıdır.

El hijyeni zaten tüm bulaşıcı hastalıklar için olmazsa olmazımız. Enfeksiyonlardan korunmanın en etkili, en basit, en ucuz ve en zahmetsiz yolu olan el yıkama aslında bir alışkanlık ve bu alışkanlık ailede kazandırılmalıdır. Eğitime açık çocukluk yaşlarında kazandırılan bu alışkanlıkla çocuğunuzu sonraki yaşlarında pek çok enfeksiyondan korumanız mümkün. Bu nedenle önemine inanmalı ve çocuklar el yıkama konusunda eğitilmelidir. Salgın sürecinde de elinizin temas ettiği her yerde virüs olabileceği bilinmeli ve eller temizlenmeden bulaş olabilecek ağız, burun ve göze temas ettirilmemelidir.

Vaka sayısında artış gördüğümüz bu günlerde tekrar kısaca, maske kullanımı, sosyal mesafe ve el hijyeninin önemine dikkat çekmek istedim. Bizler hekim olarak neler yapılması gerektiğini anlatsak da, iş uygulaması gerekende bitiyor. Acı bir tecrübeyle bu gerekliliği anlamamak için, bir kez daha lütfen dikkat diyorum.

Sağlıcakla kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap