SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dikkat
5.02.2022

Merhabalar. Her geçen gün artan hasta sayısı ile salgının bu zamana kadar ki, en kısa sürede en hızlı artış gösteren ve günlük en yüksek sayıya ulaşan sürecini yaşıyoruz. Omicronun henüz sadece adını duyduğumuz dönemde bulaşabilirliğinin yüksek olduğunu, ilk görüldüğü yer olan Güney Afrika’daki hasta verilerinden biliyorduk ama şimdi bilmekten öteye görmüş olduk. Bu nedenle ülkemizde 100 binin üzerine çıkan hasta sayısı zaten öngörebildiğimiz bir sonuçtu. Şimdiye kadar elde edilen verilerle bir kaç noktaya dikkat çekmek ve gözümüzden kaçabileceğini düşündüklerime değinmek istiyorum. Aşıların hastaneye yatışı gerektirecek düzeyde etkilenmeyi ve ölüm oranlarını azalttığı tüm gerçekliği ile ortada fakat bunu ancak hatırlatma dozları yapılmış kişiler için söyleyebiliyoruz. Elimizdeki veriler aşılanmış ya da geçirilmiş olsa bile hastalığa karşı bağışıklığın kısa süreli olduğunu gösteriyor. Lütfen hatırlatma dozunuzu, zamanınız gelmiş ise ertelemeyin, en kısa sürede yaptırın. Omicrona bağlı hastalık tablosunda Delta varyantına göre hastaneye yatış oranının düşük olduğu bilinmesine rağmen, artan hasta sayısı ile yatış gerektiren hasta sayısının da artacağını tahmin etmek zor değil. Artık tahminden de öte, artan doluluk oranları ile bizzat görüyoruz.

Bu nedenle hastaneye yatış ve ölüm, oran olarak az gözükse de sayı olarak artışın bu rakamları da arttıracağı, hastane kapasitelerini zorlayabileceğini unutmadan lütfen bireysel tedbirlerinizi arttırın. Eğer pozitifseniz izolasyon önlemlerine uyun, kimse ile temas etmeyin, kalabalık ortamlarda bulunmayın ve buna 7 günlük karantina süreniz dolduktan sonra da bir süre özen gösterin. Asansörlere, asansör boş dahi olsa lütfen maskesiz binmeyin. Sizden ne kadar süre önce kim kullandı bilmiyorsunuz. Bir alt ya da üst katta inen kişinin hasta olmadığını, öksürüp hapşırmadığını bilme imkanınız yok. Ayrıca sizin de, virüs taşıma ve bulaştırma olasılığınız mevcut. Sigara içilen alanlar yüksek riskli yerler. Üflenen duman olsa da bu sırada etrafa virüs yayma ihtimaliniz bulunuyor. Mümkünse açık havada ve tek olun. Bu bulaşmayı ve bulaştırmayı önlemek açısından önemli.

Diş fırçalama, abdest alma gibi ağız ile ellerin temas edeceği işlemler sonrasında elleriniz risk taşıyor. Ellerinizi mutlaka yıkayın ve yıkanmamış ellerinizle musluk, kapı kolu ve elektrik düğmeleri gibi ortak kullanım alanlarına lütfen temas etmeyin. Ve en önemlisi, şikayetiniz varsa, test yaptırmamış ya da test yaptırmış ama negatif çıkmış olsanız da, başkaları ile temas etmekten kaçının, tıpkı Covid olmuşsunuz gibi kendinizi lütfen izole edin. Şu anda “Nasıl olsa Omicron daha hafif geçiriliyor” deme değil, bireysel tedbirleri daha da arttırma zamanı, bunu lütfen unutmayın. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap