SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid19 ve İlaçlar
19.12.2020

Merhabalar,

Bir süredir sosyal paylaşım ağlarında Covid tedavisinde kullanılan ilaçların zarar verdiği, ölüme yol açtığı, kullanılmaması gerektiği ile ilgili paylaşımlar görüyorum. Bunları okuyan, duyan insanlar da haklı olarak kaygı duyuyorlar. Kimi zaman günlük konuşmalar sırasında da benzer cümlelere tanık oluyorum ya da sosyal medya üzerinden kişisel hesaplarımda ilaçlarla ilgili sorularla karşılaşıyorum. Bilimsellikten uzak, arkası doldurulmadan kurulmuş boş cümleler ne yazık ki kafa karışıklığına, tedavide eksiklik ve gecikmelere, ayrıca istemediğimiz pek çok olumsuz sonuca neden oluyor.

Son dönemde yaygın akciğer tutulumu ile gelen hastalarımızın çoğunda, verilen ilaçları kullanmama öyküsü bulunuyor. Nedenini sorguladığımızda da sıklıkla benzer cümleler duyuyoruz.

Öncelikle şunu ifade edeyim ki; artan ölümlerin sebebi ilaçlar değil, Covid19’a bağlı artan hasta sayısı ve hastalığın direkt etkisi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre başlangıçta %6-7’lere ulaşan ölüm oranı şu anda %2-2.5 seviyesinde olmasına rağmen etkilediği kişi sayısı fazla olduğundan, bunun yansıması olarak vefat sayısında da artış görüyoruz. Bu şu demek: 100 kişi hasta olduğunda 2’si kaybedilecekken, hasta sayısı 1000 olduğunda 20 kayıp olacak. Oran gözüyle değil, insan ve kaybolan can gözüyle baktığımızda da zaten tüm rakamlar anlamını yitiriyor, çok sevdiğimiz bir kişinin kaybı ile bu oran gözümüzde %100 oluyor. Yani artmış gibi görünen Covid19’a bağlı ölümlerin nedeni hastalığın bulaşmış olduğu kişi sayısının fazla olması, kullanılan ilaçlar değil.

Covid19’a bağlı hastalıkta şu an itibariyle kullandığımız ilaçların hiçbiri yeni ilaçlar değil. Başka hastalıklarda da yıllardır kullanıldıkları için etkileri, yan etkileri ve kullanım dozları da uzun süredir biliniyor. Bilimsel çalışmalarla Covid19’a karşı etkin olduğu düşünülen bu ilaçlarla ilgili, şu vakte kadar takip ettiğim yüzlerce hasta içerisinde çok ciddi diyebileceğim bir yan etki görmediğimi de kişisel görüşüm olarak ifade edeyim.

Bu hastalıkta pıhtılaşmaya eğilim arttığı için kullandığımız kan sulandırıcı ilaçlar da, başka hastalıkların tedavisi ve embolik olayların önlenmesinde yıllardır kullanılmakta.

Uygulamakta olduğumuz tedavilerin hepsi sizin iyileşmeniz ve sağlıklı bir şekilde hayata devam edebilmeniz için. Bu nedenle lütfen işi bilmeyenlerin söylemlerini değil, işi bilen ve içinde olanların söylemlerini dikkate alın.

Biliyoruz ki hastalık; hiçbir şikayete neden olmamasından ölüme neden olmasına kadar geniş bir aralıkta, farklı klinik durumlarla karşımıza çıkıyor. Bunu ne kadar net biliyorsak, kimde nasıl seyredeceğini bilmediğimizde net ve en kritik dönem sıklıkla 1.haftanın sonu. Yani ilk 4-5 gün iyi olmanız bizim için ölçü değil, 10. güne hiç bir şikayetiniz olmadan ulaşmanız ölçü sayılabilir. Dolayısıyla ilk günlerde şikayetlerinizin az olması ya da kendinizi iyi hissetmeniz, sonraki günlerin de iyi olacağı anlamına gelmiyor. İlerde ne olacağını bilemediğimiz için önerilen ilaçların kullanılması, şu anki veriler ve gözlemlerle en doğrusu.

Yine çok sorulan bir şey de, kullanılan ilaçların dozu. Anlamadığınız durumlarda yanlış kullanmayı önlemek için lütfen sorun, anlatalım ama ilaç dozunu kendiniz azaltmayın, değiştirmeyin. Her ilacın etkili olması için önerilen bir kullanım şekli, dozu ve süresi var. Bunlara uyulmaması etkinliği azaltıyor, değiştiriyor, fayda sağlamamasına neden oluyor.

Güzel günlere sağlıkla ulaşmak ümidiyle…

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap