SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bitmedi!
10.07.2021

Merhabalar.

Temmuz ayındaki yeni uygulamalar ve salgındaki normalleşme sürecini sanırım yanlış anladık, sanki salgın bitmiş, nüfusun çoğu aşılanmış ve istediğimiz toplumsal bağışıklığa ulaşmışız gibi düşündük. Halbuki ne salgın bitti, ne de toplumsal bağışıklıkta hedeflediğimiz düzeye ulaştık.

Hasta sayısı, yoğun bakım ihtiyacı ve vefat sayısı azaldı evet ama hala yeni tanı almış hastalarımız, hala yoğun bakım ihtiyacı olanlar ve hala kayıplarımız var. Yani hızı azaldı ama salgın henüz ne yazık ki bitmedi.

Sağlık personelinin aşılanmaya başladığı Ocak ayından bu yana 7.aya ulaştık ve sağlık personeli için hatırlatma dozu anlamında 3.kez yeniden aşı süreci başladı. Aynı durum 65 yaş üzeri için de geçerli. Yani aşı uygulamasının ilk yapıldığı grup olan sağlık personeli ve 65 yaş üzeri kişilerin korunma konusundaki hassasiyetleri, bir süre daha ilk gün olduğu gibi devam etmeli, gerekli önem ve özen gösterilmeli ki, önümüzdeki günlerde özellikle bu grubun hasta olduğu bir vaka sayısı artışı görmeyelim.

Uygulanan 3.dozun etkin olması için süreye de ihtiyaç olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca aşı, uygulanan herkesi koruyacak diye bir şey de yok ama aşının hastalığın şiddeti, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranlarını azalttığı çok açık. Bir çalışmada, aşı olmasına rağmen Covid19’a bağlı hastalık tablosu gelişenlerin daha düşük viral yüke ve daha az bulaştırıcılığa sahip oldukları gösterilmiş. Yani toplumsal bağışıklığımızın artması hastalığın bulaştırıcılığını da azaltacak. İşte tam da bu nedenle aşılanmaya sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda toplumsal bir görev bilinciyle de bakmak gerek.

İngiltere aşının ne kadar etkin olduğunun güzel bir örneği. Salgının 3.dalgasında artan ve 2.dalgadakine neredeyse yakın olan vaka sayısına rağmen, hastaneye yatışların ve ölüm oranlarının 2.dalgaya göre çok daha az olduğu istatistiksel olarak da gösterildi. Bu bize aşılanmanın ne kadar etkin olduğunun açık bir kanıtı.

Hem çevremde, hem de cadde ve sokaklarda gördüğüm manzara eski günlerdeki gibi iyi hissettirse de, 10-15 gün sonra artabilecek vaka  sayısı anlamında ürkütüyor. Çünkü ne doğru maske kullanımı kaldı, ne de mesafe. Herkes adete ayrı kaldığı vakitlerin acısını çıkarıyor. Bu kadar rahat olmak için henüz gerçekten çok erken. Toplumsal bağışıklık sağlanmadan ve yeni tanımlanmış varyantlar varken bir süre daha hem kendimizi, hem de özellikle 65 yaş üzerini, ayrıca çocuklar ve tüm sevdiklerimizi korumak adına dikkat etmek zorundayız.

Virüs yapısını değiştirse ve farklı varyantlarla karşımıza çıksa da endişelenmeye gerek yok çünkü ne kadar değişirse değişsin korunma şeklimiz yine aynı, maske-mesafe-hijyen dışında önerilen bir şey yok.

Bireysel ve toplumsal bağışıklık için aşılanmak, bunu sağlayıncaya kadar da korunmaya devam ederek bu sürece katkı sağlamak hepimizin görevi. Güzel günlere ulaşmanın tek yolu bu. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap