SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bitmedi!
8.06.2021

Merhabalar. Uzun süredir tüm dünya ülkeleri olarak salgınla mücadele ediyoruz. Ülkemizde son dönemde vaka sayısında belirgin azalma mevcut ve bunu bizler de sahada aktif çalışan hekimler olarak net bir şekilde görüyoruz. Hasta sayısında azalma olsa da her gün yeni tespit edilen pozitiflikler de bulunmakta. Bu süreç hem riskli hem de kritik bir zaman dilimi. Yani şu an için salgının bittiğini düşünmek ya da bitmiş gibi davranmak için erken ve bu düşünce ya da davranış şekli yeniden artan hasta sayısı olarak karşımıza çıkabilir.

Hala maske+mesafe+hijyen üçlüsü olmazsa olmazlardan ve özellikle bu vakte kadar hasta olmayanlar olarak kendimizi korumak adına dikkat etmek zorundayız.

Riski azaltmak için havaların da ısınması ile birlikte genellikle görüşmeler açık havada ve açık alanlarda yapılmaya başlandı. Açık havada olunca sanki bulaşma olmayacakmış algısı mevcut. Halbuki açık alanlarda da olsa mesafenin önemli olduğu ve mutlaka mesafeli olunması gerektiği unutulmamalı, eğer kalabalık ve yakın iletişim varsa maskenin de olması gerektiği akılda tutulmalı. Şu an için en riski alanlardan biri toplu taşıma araçları. Toplu taşımada mesafeye dikkat etmek mümkün değil gibi görünüyor. Bu durumda yani araç içinde konuşmak damlacık oluşumunu arttıracağından mümkün olduğunca kaçınılması, maskenin ağız ve burnu kapatacak şekilde doğru kullanılması çok önemli. Özellikle obezite, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar çok daha  fazla dikkat ve özen göstermeli.

Aşılanma oranı olarak henüz istediğimiz seviyede değiliz. Kademeli aşılama ile yaş sınırı ve öncelikli meslek grupları ile başlayan aşı uygulamalarında önümüzdeki günlerde daha yüksek oranlara ulaşmayı umuyoruz. Aşının koruma sağladığını, hasta olunsa bile yoğun bakım ihtiyacını azalttığı çok açık. Ne yazık ki; aşılanma sırası geldiği halde aşı olmayan, hasta olarak takip ettiğimiz ve kaybettiğimiz hastalarımız oldu. Hastalık ve bulaşı sorgularken “Aşı oldunuz mu?” sorumuza “Hayır, olmadım, olmak istemedim” diyenlerin nefes almakta güçlük çektiği vakitlerde “Keşke aşı olsaydım” dediklerine şahit olduk. Aşı hem kendimizi hem de sevdiklerimizi korumak için gerçekten çok önemli. Kulaktan dolma, işin içinde olmayan, bilimsel bir dayanağı bulunmayan verilerle açıklama yapanlar yerine lütfen bilimsel gerçeklerle konuşanları dikkate alın.

Özellikle obezlerde hem akciğer kapasitesi çok iyi olmayabileceğinden, hem de kardiyovasküler risk faktörleri nedeni işe aşı uygulanması korunmak adına çok önemli. Diğer kronik hastalıklar için de aynı şey söz konusu. Bu nedenle kronik hastalığı olanlar aşı sırası geldiğinde lütfen bu fırsatı kaçırmasın diyor, sağlıklı günler diliyorum.

Güzel günlere en kısa sürede ulaşmak dileğiyle…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap