SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bir yılın panoraması
25.12.2019

Merhabalar...

Hep zamandan bahsederiz.  Zaman her şeyin ilacıdır, zamanla alışırız, zamana bırakırız, zamanla unuturuz, zamanla severiz ve bu böyle uzar gider. En önemlisi de zaman çabuk geçer deriz ama aslında geçenin zaman değil bizler olduğunu farketmeyiz.

 

Yine zaman (aslında belki de bizler) çabuk geçti ve bir yılın daha sonuna geldik. Yeni bir yıla girerken 2019’da her birimiz için anlamlı kim bilir neler bıraktık, neler kazandık, neler kaybettik, nelerle mutlu olduk, nelerle üzüldük, neler yaşadık, bize neler kattı ve bizden neler götürdü? Her geçen yılla yaş aldık, yeni bir şeyler öğrendik, tecrübe sahibi olduk, değiştik ve geliştik. Hiç birimiz, bir yıl öncesindeki biz değiliz artık, duygularımız, düşüncelerimiz ve davranışlarımızla. İnsan olmanın gereği bu belki de..

 

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala, kendi adıma bu yılın muhasebesini yaparken çocukluğumdaki yeni yıl hazırlıklarımı hatırladım. Şimdilerde bilinmeyen, kırtasiyeler ve yollarda satılan simli kartpostalları özenle seçerdik sevdiklerimize göndermek için. Posta yoluyla gideceğinden ve bu zaman alacağından günlerce önceden planlamak gerekirdi. Kimlere göndereceğimizi belirler, her birine özel mesajlar yazar, göndermesi için anneme teslim ederdik. Yılbaşının en önemli özelliği tüm ailenin, sevdiğimiz akrabalarımız ve arkadaşlarımızın bir arada olmasıydı benim için. Büyükler, çocuklar bir arada olur, muhabbet edilir, birlikte vakit geçirilirdi. Erken yatıp erken kalktığımızdan, bu gecede uykumuz gelmesin diye okuldan geldikten sonra uyumaya çalıştığımı hatırlıyorum. Bir de kar yağmasını dört gözle beklediğimi.. Eğer kar varsa mutlaka dışarıya çıkar, kardan adam yapar, oyun oynar, üşüyüp eve koşardık. Çocuklar olarak tombala vazgeçilmezimizdi, birde kestane ve patlamış mısır. Tombalada kaybeden ya meyveyi servise hazırlar, ya şarkı söyler ya da verdiğimiz bir cezayı yerine getirmeye çalışırdı. Televizyondaki eğlence programları için şimdiki kadar çok alternatifimiz yoktu ve seçenek olmadığından sevdiklerimizi izler, bazen de eniştemin bağlamasıyla çaldıklarını dinler, şarkılar söylerdik. Kimi zaman ufak hediyeler alırdık birbirimize. Samimiyet ve sevgiyle bir araya gelişlerimize ait fotoğrafların ne kadar anlamlı olduğunu, kaybettiklerimizi gördükçe ve düşündükçe daha iyi anlıyorum. O zamanlarda da şimdi olduğu gibi yılbaşlarında bir araya gelinmesini, birlikte yeni bir yılı karşılamanın mutluluğu dışında anlam yükleyip eleştirenler vardı ama bugün bile o samimiyetin tadı damağımda, mutluluğun güzelliği hafızamda olduğuna göre olması gereken amaca ulaşılmıştı. Sevdiklerimizle vakit geçirmek için güzel bir fırsattan başka bir şey değildi elbette. Bunu bugün o eski fotoğraflarda yüzlerdeki sevgi ve samimiyetten görebiliyor ve iyi ki birlikte vakit geçirmişiz diye düşünüyorum. Büyüklere saygı göstermeyi, küçükleri sevmeyi, hala, teyze, dayı sevgisinin anlamını, kuzenlerle kardeş gibi olmayı bu vakitlerin katkısı ile öğrendiğimizi biliyorum. Bir yılı daha geride bırakırken hepimiz bir öz değerlendirme yapalım, yılın panoramasına bakalım.

 

Geçen yılda bırakalım kırgınlıklarımızı, kızgınlıklarımızı, öfkemizi, endişe ve kaygılarımızı. Bu yıla taşıyalım sevgimizi, hoşgörümüzü, iyi niyetlerimizi ve samimiyetlerimizi. İçimizde kalan ve yapamadığımız ne varsa bu yılı fırsat bilelim. Sevdiklerimize ve en önemlisi kendimize zaman ayıralım. Mutluluğun sonuç değil, sonuca giden yoldaki çabalarımız olduğunu anlayarak anları değerlendirelim. Ağacı, çiçeği, dağları, doğayı, havayı, denizleri, hayvanları, insanları ve aklımıza gelen ne varsa sevelim ki korumayı bilelim. Sevebilmek, sevmeyi bilmek demek. Bilmek için de öğrenmek gerek. Çocuklara sevmeyi öğretelim. Başarı elbette önemli ama mutlu olmanın başarılı olmaktan daha kıymetli olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Kendimize ve sağlığımıza önem verelim. Hepatit ve HIV taraması yaptıralım. Kadınlar smear aldırmayı ve meme muayenesini; erkeklerde prostat muayenesini ihmal etmesinler. Her iki cins için kolorektal dediğimiz bağırsak kanserlerini tespit amacıyla dışkıda gizli kan testinin yapılması, her şikayetin mutlaka dikkate alınması ve ilgili branş tarafından değerlendirilmesi gerektiğini unutmayalım. Yeni yılın tüm sevdiklerimizle birlikte, sağlık ve huzur dolu güzel günlerle gelmesini, dünya için barış dolu olmasını diliyorum. Yüreğimizden sevgi eksilmesin, her şey tam da istediğimiz gibi, gönlümüzce olsun. Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap