SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sigara Bıraktırmadaki Hedef Kitlem
8.09.2021

Bu yazıma sigara içen hastalarıma seslenerek başlamak istiyorum ve onlara şu soruları yöneltiyorum: “O ilk içtiğiniz sigarayı hatırlıyor musunuz? Hangi duygularla içmiştiniz? İçtikten sonra ne hissettiniz ve ikinci sigaraya ulaşmanız ne kadar sürdü.”

Birçoğunuzun çok erken yaşlarda, belki de lise çağlarında sigaraya başladığını biliyorum. Aslında o ilk içtiğiniz sigaranın bir tuzak olduğunu bilmiyordunuz, tadına bakmak istediniz ve size çok keyif verdiğini düşündünüz, kendinizi güvende hissettiniz. Aslında sigara bağımlılık yaratan bir madde taşır, içinde “NİKOTİN” var ve bu madde beyinde birtakım bağlantı noktalarına bağlanarak kişiye keyif zevk veren ve kendini güvende hissettiren nörotransmitter dediğimiz kimyasal hormonları salgılatır… Nikotinin bağlandığı reseptörler bir kez nikotin ile uyarıldığında sürekli nikotin ile uyarılmak ve 45 dakikada bir nikotin tarafından doyurulmak ister. Aslında sigara içenler bu reseptörlerin sigara tarafından doyurularak salgılanan hormonların etkisi altında kaldıkları için keyif aldıklarının farkında değildir. Sigara içmeyen birisinin de bu reseptörleri uyarılarak aynı keyif veren hormonları salgılanabilir. En sevdiğiniz yemeği, tatlıyı yediğinizde ya da size haz veren karşı cinsle karşılaştığınızda bile aynı keyifi alabileceğiniz reseptörleriniz uyarılıp bu hormonlar salgılanabilir. Yani sigara içenler bu yadsıma içinde hareket ederler.

İşte benim hedef kitlem bu tuzağa düşmeye meyilli olan HERKES. Her ne kadar sigara içme yaşı lise yıllarına kadar düştüyse de bu tuzağa her yaşta düşebilirsiniz. Bu tuzağın ne olduğunu bilmek sizi o ilk sigaradan her zaman uzak tutacaktır. Yine o ilk sigaranın size ne yaptığını ve sizi nasıl bağımlı yaptığını bilmek bırakmak için de cesaretlendirecektir.

Yıllarca verdiğim sigara bırakma eğitimlerimde “Ben sigara içmediğim için eğitime katılmadım” diyen kişilere hep şunu söyledim: İçenlere nasıl bırakacağını anlatmak, içmeyenlere içenleri nasıl vazgeçireceği konusunda bilgiler sunmak benim amacım. Daha evvel içip bırakanlara da bir daha başlamaması için yeterli bilgi edindirmek.

Sonuç olarak benim hedef kitlem olarak tanımladığım topluluk aslında içen içmeyen ve bırakan herkesi ilgilendiriyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap