SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bağımlı Olduğumuz Eylemlerden Nasıl Uzak Duracağız
3.02.2021

Uzayan pandemi dönemi ile birlikte insanlar alışkanlıklarını değiştirdi. Çalışan ya da evde oturan bir gurup insandan  tutun da  öğrencilerimize kadar  digital bir dünyaya daldık ve bu dünyanın içinde yaşamaya başladık. Yeni alışkanlıklar geliştirdik ya da  evde otururken sıkılıp hep aynı işleri yaptığımız için  günlük motivasyonumuz düştü , hayat enerjimizi yitirdiğimizi düşündük.

Neden böyle olduk ,yaşam enerjisini kaybetmeyenler farklı şeyler mi  yaptı, yaptıysa bunları bilsek uygulasak bu dönemi daha rahat mı atlatırız? Bir gurup  vatandaşımız  sürekli medyadan  ve bakanlığın  vaka tablolarından  covid enfeksiyonunun takibini yaptı ve kaygı durumu  üst seviyeye yükseldi..Bir gurup vatandaşımız da kendini sosyal medyaya verdi   ve  sanal bir hayat yaşadı , sosyal medyanın    bağımlısı oldu.Gayet renkli bir dünyası olan ve istediğiniz olaylara geçiş yapabileceğiniz bir ortamdı sosyal medya , bazense saatlerce bilgisayar oyunları oynandı. Bu zevk veren etkileşimler  vücudumuzdaki keyif  veren  bir kimyasal maddenin -dopaminin- salınmasına sebep oldu. Bir çeşit nörotransmitter olan ve vücuttan beyne sinyaller yollayan  bu madde  başından bir türlü kalkamadığımız digital dünyamız sayesinde aşırı salgılanarak tavan yaptı. Bir müddet sonra  aşırı  dopamin üretimi  vücutta bir duyarsızlık geliştirdi ve  bu maddenin aşırı salınımı  tolerans gelişmesine sebep oldu. İşte bu noktada  o maddeye ya da eyleme karşı bağımlılık gelişti. Çünkü bu dopamin maddesi keyif veren bir madde olduğu için o eylemden kişiler vazgeçemedi.

Bütün bağımlılık yaratan  madde ve olayların altında bu mekanizma yatmaktadır. Halbuki  normal bir salgıda olması gereken ve azaldığı zaman farklı faaliyetlerle  yükseltilebilen bu madde sayesinde  hayat enerjimizin hiç azalmayacağı ortamlar yaratabiliriz. Ders çalışan bir çocuğun  bir saat sonra  derse karşı isteksizliğinin gelişmesi ve  sıkılması uykusunun gelmesi bu maddenin salgısının azalmasından kaynaklıdır. Halbuki çocuğunuza bu  bir saatin sonunda ödüllü bir ara verdirmeniz  tekrar bu maddenin salgılanmasına  ve çocuğunuzun  enerjisinin yükselmesine sebep olacaktır.

Bir eyleme karşı aşırı bağımlılığınız gelişti ise bunun da bir çözümü var. Bağımlı olduğunuz eylemden  bir süreliğine uzak durmanız yeterli olacaktır. Günlük aralıksız 4-5 saat ,haftanın bir günü ya da ayın  bir haftası gibi bir süre belirleyebilirsiniz. O eylemin sizde yarattığı aşırı dopamin salınımını ve buna bağlı gelişen dopamin toleransı ve duyarsızlığını ortadan kaldırmış olursunuz. Biz buna dopamin detoksu  yani bağımlılıktan arınma yöntemi diyoruz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap