SON DAKİKA
SON DAKİKA


3 soruyla anlatmam gerekirse!
26.11.2020

SORU 1: ‘Kırsal Yerleşik Alan’ Tanımı Nedir?

CEVAP 1: Trabzon Büyükşehir Yasasından önce İl Özel İdare kapsamında iken tüm mahalle sınırları Köy Yerleşik Alan Sınırları olarak, Bakanlıkça belirlenmişti. Bu Anadolu’da sürdürülebilir bir durum iken Karadeniz’de her yerin tarım dışı alana çıkmasından dolayı sürdürülebilir değildi. Her yerin köy yerleşik alanı olması yapılaşmamızı çok böldüğü ve tarım alanları tahrip edildiği için 'Kırsal Yerleşik Alan' diye bir tanım getirildi. Amaç yapılaşmanın bu alanlar içerisinde yapılması bunların dışındaki alanların da tarım ya da orman olarak değerlendirilmesidir. Özetle Büyükşehir olan yerlerde kırsal yerleşik alan, Büyükşehir olmayan yerlerde köy yerleşik alan tanımı geçerlidir.

SORU 2: Kırsal Yerleşik Alan Çalışması Yapmak Zorunda mıyız?

CEVAP 2: Hem İmar Planı Kanununa göre, hem Büyükşehir Kanununa göre yapılması zorunlu bir çalışmadır.

SORU 3: Bu Alanlar Nasıl Bir Çalışma ile Belirlenecek?

CEVAP 3: Bir haritacı, bir plancı ve belki içinde bir mimarın olması gereken ekip çalışması belirlenebilir. Burada bazı kriterler belirlenip o kriterlere göre hareket etmek gerekecek. Yapılacak olan çalışma afaki olmamalı. Gerçekçi, doğru, bilimsel ve kriterleri olan tutarlı bir çalışma olmalıdır.

Kırsal alanımız çok geniş olduğundan bazı yerler küçültülebilir. Bazı alanlar için özel kriterler eklenebileceği gibi; korunması gereken doğal yapısı olan yerlere de özel bir önem verilerek buraların yerleşme alanı kısıtlı tutulabilir.

Bu çalışma ile sadece kırsalın mevcut durumu değil, bundan sonraki o kırsal alandaki gelişme de belirlenmiş olacaktır. Bazı bölgeler gelişsin bası bölgeler mevcut haliyle kalsın denilebilecektir. Haritacı, arazideki ölçüm konularıyla alakalı mesafeleri tayin ettikten sonra Plancı, coğrafi veriler üzerinden o kırsalın nüfus büyüklüğüne göre gelişme gösterebileceği yerleri belirleyecektir. Kırsalı belirlerken mimari yapılar da önemli. Bu aşamada mimari destekle belirlenecek 10-15 kriterle çalışma tamamlanabilir. İdare, imkanları yetiyorsa bu çalışmayı kendisi yapabilir ya da hizmet de satın alabilir.

Yapılan çalışma ile Kırsal Yerleşik Alan tanımlarımız belirlenerek her yerde yapılaşma olmasının önüne geçilebilecektir. Belirlenen Kırsal Yerleşik Alanlarda öngörülen kriterlere uygun yapılar inşa edilecek ve onun dışındaki yerler Tarım Alanı ya da Orman olacak şekilde tespit edilip bırakılacaktır. Yapılan bu tespitler önce ilçe belediyelerinde, sonra Büyükşehir Belediyesinde onaylanarak Kırsal Yerleşik Alan sınırlarımızın belirlenmesi hedeflenmelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap