SON DAKİKA
SON DAKİKA


Öfke ve kontrol
20.03.2023

Yaşanılan bir durum karşısında aşırı tepki vermeye öfke denir.  Öfkeli olma genellikle sabırsız ve zayıf insanların en belirgin özelliğidir. Öfke insanı bazen deli eder. Kişi öfkeli anında ne yaptığının farkında dahi olmaz.  O kadar öfkelidir ki karşıdakine ağzına gelen her şeyi söyler. Çünkü öfke anında kişi  mantıklı ve sakin olamaz.  Öfke bir mum gibidir ve kısa sürede söner. Öfkeli olan kişinin ağzından çıkan sözler karşıdaki kimseyi yaralamış olur. Kişi öfkesi yüzünden hem kendini harap eder hem de başkalarına zarar verir.

Öfkeli kişi söylediği sözlerden pişman olsa bile iş işten geçmiştir.  Bir kere çıkmıştır ağızdan kötü sözler ve kırılmıştır kalpler. Öfkeli anımızda hemen aşırı tepkiler vermemeliyiz. Önce bir duraklamalıyız ve içimizden ona kadar saymalıyız. Derin bir nefes almalıyız.  Ya da o anda nerede ise oradan kısa süreliğine uzaklaşmalıyız ve öfkemizi dindirmeye çalışmalıyız. Örneğin balkona çıkmalıyız, dışarı çıkmalıyız, ekmek almaya gitmeliyiz gibi .  Öfkelenmeye yol açan nedenlere değil çözümlere odaklanmalıyız  Çok fazla öfkeli olduğumuz zaman spor yapmalıyız ve böylece öfkemizi az da olsa dindirmeliyiz.  Mevlana’nın şu sözünü unutmamalıyız :  “Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.’’

İşte tüm bunlardan dolayı öfkenin bizi insanlara karşı kin besleyen biri haline dönüştürmesine izin vermemeliyiz. Öfkeli anlarımızda mizah gücünden faydalanmalıyız. Öfkelenmek yerine iletişim  becerilerinin gelişmesine önem vermeliyiz. En son olarak ise gerçekten öfke kontrolünü sağlayamıyorsak bir uzmandan bu konuda mutlaka destek almalıyız ve böylece öfkemize yenik düşmemeliyiz.

Sakin ve güzel günlere.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap