SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğruluk ve Dürüstlük
11.02.2024

Her insan, toplum içinde sevilmek ve saygı görmek ister. Ancak sevilen ve saygı gören insanlar, yalnızca doğruluk ve dürüstlüğü ilke edinenlerdir. İnsanlar tarafından gerçek anlamda sevilmeniz için onlara güven duygusunu vermeniz lazım. Bu güven duygusunu da ancak dürüst insanlar verebilir. İnsan, toplum içinde yaşamaya muhtaçtır. Tek başına hayatını sürdürmesi pek mümkün değildir; çünkü birçok temel ihtiyacını başka insanlar aracılığı ile karşılamaktadır. Yani diğer insanlarla etkileşim ve alışveriş durumundadır.

 Doğruluk ve dürüstlük, dini inançların da temelini oluşturur. Doğruluktan, dürüstlükten ayrılmış biri, insanlar tarafından sevilmeyeceği, güvenilmeyeceği gibi Allah'ın takdirini de kazanamaz. Doğruluktan, dürüstlükten ayrılmış bir insan kötü insan kategorisindedir. Kötü insanı ise siz de takdir edersiniz ki Allah da sevmez. Bu kişi tüm gününü ibadetlerle geçirse bile bu ibadetler kabul olmaz. İki esnaf düşünün. Biri doğruluk ve dürüstlüğü ilke edinmiş, insanlara asla kötü mal satmıyor. Her şeyi ölçüsü ile tartısı ile adil bir şekilde satıyor. Öte yandan ikinci esnaf ise ucuz kötü malı getirip müşterilerine yüksek fiyatlardan satıyor. Elbette ki ikinci esnafın foyasını zaten Allah biliyor ve onu cezalandıracağı günü bekliyor. Tabii ki insanlar da onun foyasını zamanla anlayacak ve onunla alışveriş yapmayı bırakacaktır. Yani hem Allah katında hem de bu dünyada kaybedecektir. Dürüst olan esnaf ise hem Allah katında hem de bu dünyada kazananlardan olacaktır.

Doğruluktan ayılmanın kimseye  faydası yoktur. İşlerimizin rast gitmesi için, insanlara güven verebilmek için, Allah'ın rızasını kazanmak için her zaman doğru ve dürüst bir insan olmalıyız. Şu kısacık ömrümüzü, iyiliklerle, güzelliklerle doldurmalıyız. Evlatlarımızı da aynı şekilde yetiştirmeliyiz.Günümüzde bu şekilde yaşamak zor olsada gayret göstermeliyiz.

Mutlu hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap