Kurban bayramı, dinimizin
farzlarından birinin yerine getirildiği maneviyatı güçlendiren önemli günlerden
biri olmakla birlikte toplumsal katkıları da çok değerlidir. Birlik ve
beraberliğin önem kazandığı, büyük sofralarda yemeklerin yendiği ve sahip
olduğumuz nimetlere şükredildiği, fakirlerin kimsesizlerin hatırlandığı, zengin
yoksul demeden herkesin doyduğu huzur dolu bayram günlerini ifade eder.
Kurban bayramında kırmızı et tüketiminin artması beraberinde
bazı beslenme problemlerini getirebilmektedir. Ayrıca kurban etlerinin uygun
şartlarda kesilip saklanması da besin değerinin korunması açısından önem taşır.
Bu hafta sağlıklı et tüketilmesinin nasıl olması gerektiğinden bahsedelim.
Kurban kesiminde hijyen kurallarına uyulmalı
Kurbanlığı satın almadan önce veteriner kontrollerinden
geçtiğinden emin olunmalıdır. Hayvanlardan insanlara geçebilen şarbon, kist
hidatik, verem, brusella gibi pek çok hastalığın önceden tespit edilip
önlenebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca kesim yapılacak yerlerde kesim öncesi ve
sonrası hijyen kurallarına önem verilmeli ve hayvanın kesildikten sonra
parçalanması, etin transferi, saklanması ve pişirilmesine kadar geçen her
aşamada bu temizlik kurallarına uyulmalıdır. Et kesinlikle çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmemelidir.
Bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığı unutulmamalıdır.
Pişirme şekline dikkat edilmeli!
Kırmızı et en önemli protein kaynaklarındandır ve günlük
besin tüketiminin yaklaşık %30'unun proteinlerin oluşturması gerekirAncak
kırmızı et tüketiminde aşırıya gidilmesi özellikle kronik hipertansiyon, şeker
hastalığı, damar sertliği ve kolesterol yüksekliği gibi önemli sağlık problemi
olan bireylerde sakıncalı olacaktır. Kırmızı et sindirilmesi zor besinlerdir.
Yeni kesilmiş etin sertliği hem pişirme süresini etkiler hem de sindirimi daha
zor olur. Bu nedenle kurban etlerini birkaç gün dinlendirdikten sonra haşlama
ya da ızgara olarak pişirerek tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Kronik
hastalıklara sahip kişiler özellikle etin yağsız ya da az yağlı kısmını
tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.
Kurban eti nasıl tüketilmeli?
Kurban etinin sağlıklı tüketilmesinde pişirme tekniği önem
kazanır. Uzun süreli çok yüksek ısıya maruz bırakma ya da kızartma etin içinde
kanserojen madde oluşumunu tetikler bu nedenle haşlama ya da ızgara yöntemi
tercih edilmelidir. Eti çok yüksek ısıda pişirmek dış yüzeyinde kömürleşme
yapacaktır, ızgarada pişirirken et ile ateş arasındaki mesafe iyi
ayarlanmalıdır. Etin dış yüzeyinin çok yüksek ısıya maruz kalması yanması ve su
kaybının fazla olmasına neden olarak besin ögelerinin kaybına yol açar. Ayrıca
sebze ile pişirilerek tüketilmesi tek başına tüketilmesinden daha çok lezzetli
ve besleyici olacaktır. Vücudumuzun önemli ihtiyaçlarından olan kollajenin en
önemli kaynağı kemikli et suyu, kelle-paça gibi kırmızı et dışı hayvansı
dokulardaki bağ ve tendonlardır. Bunların da tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
Kurban eti nasıl saklanmalı
Etler tek yemeklik küçük parçalar halinde bölünerek
saklanmalıdır. Tüketilme şekline göre önceden hazırlanarak ayrı ayrı
paketlenerek derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilir. Et
kullanılacağı zaman buzdolabının sebze bölümünün üzerine konularak çözünmesi
beklenebilir. Açık ortamda çözünmeye bırakmak mikroorganizmaların üremesi için
elverişli ortam yaratır. Ayrıca et hazırlanırken kullanılan kesme tahtası ve
bıçak ile sebze ve meyvelerin doğrama işlemi yapılmamalıdır.
Aileniz ve sevdiklerinizle birlikte huzurlu , sağlıklı ve
mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi
sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram
hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından
güncel bilgileri takip edebilirsiniz.