SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeli
19.07.2021

Kurban bayramı, dinimizin farzlarından birinin yerine getirildiği maneviyatı güçlendiren önemli günlerden biri olmakla birlikte toplumsal katkıları da çok değerlidir. Birlik ve beraberliğin önem kazandığı, büyük sofralarda yemeklerin yendiği ve sahip olduğumuz nimetlere şükredildiği, fakirlerin kimsesizlerin hatırlandığı, zengin yoksul demeden herkesin doyduğu huzur dolu bayram günlerini ifade eder.

Kurban bayramında kırmızı et tüketiminin artması beraberinde bazı beslenme problemlerini getirebilmektedir. Ayrıca kurban etlerinin uygun şartlarda kesilip saklanması da besin değerinin korunması açısından önem taşır. Bu hafta sağlıklı et tüketilmesinin nasıl olması gerektiğinden bahsedelim.

Kurban kesiminde hijyen kurallarına uyulmalı

Kurbanlığı satın almadan önce veteriner kontrollerinden geçtiğinden emin olunmalıdır. Hayvanlardan insanlara geçebilen şarbon, kist hidatik, verem, brusella gibi pek çok hastalığın önceden tespit edilip önlenebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca kesim yapılacak yerlerde kesim öncesi ve sonrası hijyen kurallarına önem verilmeli ve hayvanın kesildikten sonra parçalanması, etin transferi, saklanması ve pişirilmesine kadar geçen her aşamada bu temizlik kurallarına uyulmalıdır. Et kesinlikle  çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığı unutulmamalıdır.

Pişirme şekline dikkat edilmeli!

Kırmızı et en önemli protein kaynaklarındandır ve günlük besin tüketiminin yaklaşık %30'unun proteinlerin oluşturması gerekirAncak kırmızı et tüketiminde aşırıya gidilmesi özellikle kronik hipertansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği ve kolesterol yüksekliği gibi önemli sağlık problemi olan bireylerde sakıncalı olacaktır. Kırmızı et sindirilmesi zor besinlerdir. Yeni kesilmiş etin sertliği hem pişirme süresini etkiler hem de sindirimi daha zor olur. Bu nedenle kurban etlerini birkaç gün dinlendirdikten sonra haşlama ya da ızgara olarak pişirerek tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Kronik hastalıklara sahip kişiler özellikle etin yağsız ya da az yağlı kısmını tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban etinin sağlıklı tüketilmesinde pişirme tekniği önem kazanır. Uzun süreli çok yüksek ısıya maruz bırakma ya da kızartma etin içinde kanserojen madde oluşumunu tetikler bu nedenle haşlama ya da ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Eti çok yüksek ısıda pişirmek dış yüzeyinde kömürleşme yapacaktır, ızgarada pişirirken et ile ateş arasındaki mesafe iyi ayarlanmalıdır. Etin dış yüzeyinin çok yüksek ısıya maruz kalması yanması ve su kaybının fazla olmasına neden olarak besin ögelerinin kaybına yol açar. Ayrıca sebze ile pişirilerek tüketilmesi tek başına tüketilmesinden daha çok lezzetli ve besleyici olacaktır. Vücudumuzun önemli ihtiyaçlarından olan kollajenin en önemli kaynağı kemikli et suyu, kelle-paça gibi kırmızı et dışı hayvansı dokulardaki bağ ve tendonlardır. Bunların da tüketilmesi ihmal edilmemelidir.

Kurban eti nasıl saklanmalı

Etler tek yemeklik küçük parçalar halinde bölünerek saklanmalıdır. Tüketilme şekline göre önceden hazırlanarak ayrı ayrı paketlenerek derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilir. Et kullanılacağı zaman buzdolabının sebze bölümünün üzerine konularak çözünmesi beklenebilir. Açık ortamda çözünmeye bırakmak mikroorganizmaların üremesi için elverişli ortam yaratır. Ayrıca et hazırlanırken kullanılan kesme tahtası ve bıçak ile sebze ve meyvelerin doğrama işlemi yapılmamalıdır.

Aileniz ve sevdiklerinizle birlikte huzurlu , sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap