SON DAKİKA
SON DAKİKA


Uygunluk Şartı
8.06.2021

Matematikte denklemler vardır. Problemler, denklemlerle çözülmektedir. Problem, denkleme dönüştürülerek çözülebilmektedir. Ya da verilen bir denklem çeşitli yaklaşımlarla çözülerek bilinmeyenler bulunmaktadır. Bir ya da birden çok bilinmeyenin bulunduğu denklemler söz konusudur.

Mühendislik uygulamalarında hiperstatik sistemlerden söz edilir. Denge denklemleri ile çözülemeyen denklemler, uygunluk şartlarından yararlanılarak çözülmektedir. Bu noktada malzeme özellikleri için çeşitli kabuller yapılmaktadır. Ancak malzeme özelliklerinin yapılan kabullere bütünüyle uymaması noktasında, kabullerde ortaya çıkan hatalar, mühendislik probleminin belli ölçüde hatalı sonuçlar vermesine neden olmaktadır. Mühendislikte güvenlik sayıları kullanmanın ve güvenli tarafta kalmanın nedeni de esasında burada yatmaktadır.

Zaman önemli bir aşındırıcıdır. Gerilmeler tarif edilirken, fizik ve mekanik gerilmelerden söz edilir. Böyle bir ayrıma gidilir. Hâlbuki fizik gerilmelerde mekanik gerilmeler oluşturur. Ama bir disipline de gerek bulunmaktadır. Bir metodoloji oluşturmak gerekmektedir. Büyük oranda doğru olarak bir problemi tanımlamak önemlidir. Bunu yaparken küçük hatalarda ortaya çıkmaktadır ancak bunlar kabul sınırları içerisinde değerlendirilmektedir.

Sıcaklık dalgalanmaları, dönme çözülme döngüleri, çeşitli sabit ve hareketli yükler fizik ve mekanik gerilmeleri oluşturmaktadır. Yorulma, yaşlanma önemli mühendislik problemleridir. Her ne kadar önlemler alınsa da yorulma ve yaşlanma kaçınılmazdır.

Yaşamın yani ömrün sınırlı olmasında bir hikmet vardır. Yaşlanma kaçınılmazdır ve yaşam yaşanılıyorsa yorulma da yaşlanma da kaçınılmazdır.

Yaşamın yönetilmesi gerekmektedir. Yaşamın yönetilmesi sırasında uygunluk şartlarının kullanılması gerekmektedir. Yorulmanın ve yaşlanmanın yavaşlatılması ve yönetilebilmesi için bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin akıllı bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

İnsan her şeyi her alanı bilemez. Bilmediği alanlarda teslim olma yolunu seçer. Güven arar. Güvendiği kişiye ve sisteme teslim olur. Bilim günümüzde bana göre, çok şeyi bulmuş, çok şeye çözüm üretmiş ama her şeyden önce çaresizliğini görmüştür. Şu anda bilimin geldiği yeri özetlemek gerekirse, belki de “bilim gelinen süreçte evrendeki karmaşıklık karşısında acizliğini ve çaresizliğini ancak görmüştür” denilebilir.

Dengeli ortamlarda dengeli yaklaşımlar, dengesiz ortamlarda dengesiz yaklaşımlar, hem dengeli hem dengesiz ortamlarda da bunların karışımının olması doğaldır. Esasında; yaşam dengeyi ve dengesizliği bir arada oluşturmaktadır. Burada, insanların bu ortamda bulunması noktasında, dengenin ve dengesizliğin içerisinde bir sınav ortamında olunduğu açıktır. Yaşayan her canlı esasında bir sınav sürecindedir. Bu sınavlardan başarı ile çıkmanın anahtarı esasında dürüstlükte, iyi niyette, samimiyette, anlayışta, hak vermede, hoş görmede, konuşmada, anlamada, objektif olmadadır. Yaşamın bilinmeyen denklemleri karşısında, her şeyi çözdüğünü ve artık olduğunu zannedenlere yaşamın dersi çok ağır gelir. Bu da belki de yaşam denklemlerine getirilen bir uygunluk bağıntısıdır. Herkesin doğru uygunluk denklemini bulmasını Yüce Allah’tan dilerim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap