SON DAKİKA
SON DAKİKA


Maliyet-fayda analizi
6.04.2021

Maliyet-Fayda Analizi, iş kararlarının analiz sürecidir. Bir karar değerlendirilirken, bir opsiyonun maliyeti, onun faydasından çıkarılır. Yönetim, bir yatırımın işletme için değerli olup olmadığını Maliyet-Fayda Analizi yaparak değerlendirir. O halde Maliyet-Fayda Analizi Nasıl Hesaplanır?

Değerlendirmede; göz önünde bulundurulması gereken tüm faydalar ve ilgili tüm maliyetler kapsamda incelenir. Muhasebe süreci ile Maliyet-Fayda Analizi’nin tüm unsurlarına bir parasal değer konulur. Örneğin; bir perakendeci mağazayı başka bir caddedeki boş bir binaya taşımayı düşünebilir. Bariz fayda, yeni girişimde diğer mağazalardan gelen rakamlara göre satışların daha yüksek olması olabilir. İlgili maliyetler farklı bir tablo oluşturabilir. Yeni binada kira daha yüksek olabilir, vergiler de yüksek olabilir. Bina daha büyükse, hizmet maliyetleri mevcudun üzerine çıkabilir. Daha geniş bir müşteri tabanı ile daha fazla personel işe alma ihtiyacı olabilir. Mevcut personel, yeni işyerine seyahat süresi arttıkça veya park maliyetleri yükseldikçe maaş artışları arayabilir. Mağaza sahibi, satış artışının getirisini yeni tesisten gelen işletme maliyetleri ile karşılaştırarak bir Maliyet-Fayda Analizi yapar. Sonuç, nihai kararda büyük bir etkiye sahiptir. Herhangi bir Maliyet-Fayda Analizi’nin sonucu, iş sahibine bir projenin peşinden gitmeyi veya o projeyi reddetmeyi söylemelidir. İlgili riskler hesaba katılmalıdır. Maliyet-Fayda Analizi birçok hesaplamaya dayanır. Mağaza sahibi, riski önlemek için tüm maliyet ve faydaları analizlerine almalıdır. Maliyet-Fayda Analizi’ni yaparken mağaza sahibi ihmaller yaparsa, sonuçlar çok büyük olabilir. Örneğin, daha fazla personel işe alma maliyetini dahil etmemek, satışlar artsa bile, mağazayı şoka sokabilir.

Maliyet-Fayda Analizi’nin, riski azaltmak için gelecekteki maliyetlere de bakması gerekecektir. Örneğin şehrin yeni cadde için sahip olabileceği herhangi bir plan konuyu etkileyecektir. Planlama; dört yıl içinde bölgedeki sokağa park etmeyi yasaklamayı tasarlıyorsa, gelecek müşteri sayısının dikkate alınması gerekecektir. Öte yandan, yerleşim noktasında vergileri dondurmak için bir plan olabilir, bu durum da değerlendirmeye katılmalıdır (www.shopify.co.za/encyclopedia/cost-benefit-analysis)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap