SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kırsalda uygulanan beton yol mu?Beton kaplama mı?
4.02.2020

Kesit olarak verilmiş ve tolerans limitleri belirtilmiş beton kaplamanın; alt temel ve temel tabaka tasarımları yapılmadan, gerilme hesapları incelenmeden, zemin jeolojik oluşum ve dayanım koşulları belirlenmeden, alt temel ve temelsiz olarak inşa edilmesi, genel olarak, çoğunlukla, doğru bir yaklaşım değildir. Mevcut zemin üzerine, çoğunlukla eğimli arazilerde, yüksek rakımlı bölgelerde, iklimsel bozucu gerilmelerin fazlalığı özellikleriyle, beton plak kaplama yapımı uzun ömürlü olamayacaktır.

Beton kaplama kalınlığından daha çok önemde görülen konu şudur: Alt temel ve temel tabakaları olmadan, mevcut zemin üzerine beton plak kaplanması durumunda, taşıma gücü düşük olan zeminlerde farklı oturmaların oluşması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle bölgede yağış yüksekliğinin fazla oluşu, kış koşullarının söz konusu olmasıyla, beton kaplamada kalınlıktan ziyade, alt temel ve temel tabakaları yastık-kapsül görevi görecektir. Beton plak kaplamanın ve altyapının (doğal zeminin) birbirine olan uyumunu yakalamada granül temel ve alt temel tabakaları önemli destek olmaktadır. Dolayısıyla bu bakımlardan da alt temel ve temel tabakalarının varlığı önem kazanmaktadır.

Doğal zemin üzerine bu şekilde inşa edilen-edilecek beton kaplamaların donatılı olarak planlanması bir zorunluluk olarak mütalaa edilmektedir. Çekme çubukları, dübel çubukları uygulamaları gerçekleştirilmelidir. Hatta bu şekilde öngörülen sistemde, çelik tel parçalarının ya da çelik hasırların uygulanması son derece faydalı olacaktır. Özellikle, çekme çubukları ve dübel uygulaması ile birlikte prefabrikasyon hasır donatı uygulaması bu anlamda bir zorunluluk olarak mütalaa edilmektedir.

Bu şekilde imal ettirilen beton plak kaplamanın ortaya koyacağı fayda, ileriki süreç için şöyle ifade edilebilir: Konforlu ve dış yüklere-şartlara uyumlu olacak bir esnek (asfalt) kaplamanın (soğuk asfalt ya da sıcak asfalt—chip seal uygulaması) yapılacağı şartlar kısa sürede oluşacaktır. Bu bakımdan yapılmış olan beton kaplama belli bir süre alt temel-temel (?-belli ölçüde) tabakaları özelliği gösterecektir. Bilindiği üzere; temel tabakaları; silindirlenmiş granüler temel tabakası, işlem görmüş agrega temel tabakası, bitümlü temel tabakası ve beton temel tabakası olarak inşa edilebilmektedir. “Beton temel tabakası”, portland çimento betonu olarak imal edilir ve donatılandırılabilir. Bu beton temel tabakasının inşası aynı beton kaplama gibidir. Farklı olan yönü genellikle derz olmamasıdır. Dolayısıyla, belirlenmiş biçimde inşa edilmekte olan beton kaplama, kısa-orta-uzun dönemde bir alt temel-temel tabakası özelliğinde olacaktır. Şartnamede belirtilmiş olan, beton plak kalınlığının kontrol tolerans limitlerinin yüksekliği de bu anlayışın bir sonucu olarak öngörülmektedir.

Önümüzdeki süreçte bu beton plak kaplamaların üzerine esnek beton (portland çimentosu ile), asfalt ince satıh kaplama ya da yine beton kaplama türlerinden birisinin inşası gündeme gelecektir. Ortaya konulan bir öngörünün sonucu olarak; “platform oluşturulmakta olup trafiğin geçişine de izin verilerek bir üstyapı biçimi oluşturulmaya çalışılmaktadır” anlayışının uygulandığı değerlendirilmektedir.

Sonuç olarak, kırsalda yapılan beton yol değil, gelecek projeksiyonlara yönelik beton kaplama yapımıdır. Bu bakımdan yapılan imalatlar bu bakış altında değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap