SON DAKİKA
SON DAKİKA


Belediyeler Ne Yapmalı?
4.05.2020

Belediyeler zengin olmalı. Belediyelerin zengin olmaları ve yerel kapasitelerini güçlendirerek topluma daha fazla yardımcı olabilmeleri, zenginlik üretmelerine bağlıdır. Bu anlamda, Ankara Büyükşehir Belediyesinin tarımı öne çıkaran yaklaşımlarını önemli görüyorum.

Ülkenin ihtiyaçları çok fazla. Çok fazla yatırım gerekiyor. Her yerden istekler geliyor. Büyük projelerin uygulanması gerekiyor ve bu noktada tüm yerel tekliflerin de karşılanması mümkün değil. Bu bakımdan kapasite sınırlılıkları var bu nedenle Belediyeler yersel kapasitelerini artırmaları gerekiyor. Yersel kapasite noktasında tarım elbette akla gelen konulardan birisidir.

Ancak bununla birlikte, Belediyelerin esas olarak zengin olacağı konuların başında inşaat mühendisliği uygulamaları gelmektedir. İnşaat mühendisliği uygulamaları içerisinde, atık betonların yeniden inşaat yapılarında kullanılması, peyzaj ürünleri imalatında kullanılması, artırılmış oranlı asfalt geri dönüşüm uygulamaları, sıvı petrol asfaltı emülsiyon üretimi ile satıh kaplama yapımı ve betonların kaplanması ve tecrit-yalıtım işlemlerinin kendi öz kaynakları ile yapılması gerekmektedir. Atık araba lastiklerinin değerlendirilmesi, çöpün değerlendirilmesi, atık camların filler ve soyulma önleyici katkı olarak kullanılması, kauçukların değerlendirilmesi, modern kentleşme ve doğru imar uygulamaları ile sürdürülebilir bir inşaat anlayışının elde edilmesi ile belediyeler zenginleşir. Zenginleşen belediyeler sorunları çözer. Güç üretir. Bu uygulamalar tüm belediyeler için önemlidir. Ve işbirliği anlamında ele alınmalıdır. Özellikle büyükşehir belediyelerine büyük iş düşmektedir.

Türkiye genelinde bu uygulamaların profesyonel bir biçimde yaygınlaştığını söylemek maalesef mümkün değildir. Argeyi öne çıkaran, bilgiyi teknik dizayn konularını öne çıkaran, bilen yöneticileri öne çıkaran bir sisteme zorunluluk var.

Belediyeler güçlü arge merkezleri haline gelmeli. Bizim koşullarımızda yönetenin çok bilgili olması ve teknik konulara, saha raporlarına, imalat raporlarına fazlaca hakim olması gerekiyor. Bu anlayışla ve liyakat sistemi ile yönetilen belediyeler hızlı olarak güç üretir, zenginlik üretir. Üretilen zenginlik halka yansıtılır. Yenilikçi ve güçlü belediyeler zorunluluktur. Bu şekilde merkezi bütçe daha çok büyük yatırımların yapılmasında kullanılabilir. Konular birbirine bağlı olan konulardır. Önümüzdeki süreçte bu konunun önemini daha da fazla hissettireceği bir dönem olacağı için yapılan harcamalar konusunda, gelir getirici mekanizmalar konusunda, toplumun sorunlarını çözmeye yönelik stratejiler konusunda çok daha duyarlı olmak zorundayız.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap