SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya haftası fındık için..
8.08.2021

Söz konusu fındık olunca ilk cümle hep şöyle olmuştur, olmalıdır:

-“Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını karşılayan…”x

İkincisi; “Türkiye’ye tek kuruş ithal girdisi olmadan tek başına yılda 2 milyar doların üzerinde döviz sağlayan…”

Üçüncüsü ise; “Türkiye fındıkta daha çok üretip, daha çok satıp, daha çok kazanacaktır.”

*

Bu cümleler içinde bana göre ilk sıraya konulması gereken üçüncüsüdür. Yani, "Daha çok çalışıp, daha çok üretip, daha çok satıp, daha çok kazanmak.”

Bunun rakamlarla ifadesi ise, ilk etap da 1-1.5 milyon ton üretip, tamamını satın 4-5 milyar dolar döviz kazanmak.

*

Ancak bunun için bir numaralı öncelik, 750 bin hektara yaklaşın bahçelerde verim ve kaliteyi yükseltmek, makineli tarıma geçerek maliyeti azaltmak, sürümü artırarak, fındıkta iştahları kabardıkları için habire fındık diken diğer ülkeleri uygulanacak sürdürülebilir istikrarlı üretim ve fiyat politikaları ile caydırmaktır.

*

Demek ki, üretimi arttırırken maliyeti düşüreceğiz, dünyaya 250-300 bin ton iç değil, 500 bin tonunun üzerinde iç fındık yedireceğiz. Bunun için de fındığın dünyadaki tanıtımına önem verecek, yeni pazarlar bulacağız.

*

İşte bu düşünceden yola çıkarak fındıkta birçok ilke imza atmış olan Trabzon’da Ticaret Borsası, Dünya Fındık Haftası’nın üretimden tüketime kadar olan süreci tamamen içerecek şekilde uluslararası boyuttaki etkinliklerle kutlanması için harekete geçti.

Tıpkı 2003’de gönüllülük esasına dayalı olarak oluşturan Fındık Koordinasyon Kurulu gibi… Tıpkı Ulusal Fındık Konseyi’nin kurulmasına organize etmek gibi… Tıpkı bugün sektördeki tüm ilgili kuruluşlar tarafından örnek alınan ve 2003’de başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projelerine başlamak gibi… Tıpkı en çok tüketilen ekmeğe ürünü sokmak için hayata geçirilen Fındıklı Ekmek Projesi gibi…

İrili ufaklı daha onlarcasında olduğu gibi…

*

İşte; “Herkesin durduğu yerde” demek yerine, “Birinin, birilerinin öncülük etmesi gerektiği” fikrinden hareketle il ki aceleyle Trabzon Ticaret Borsası tarafından organize edilen Dünya Fındık Haftası, önümüzdeki yıllardan itibaren sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşların ortak çalışma ve çabaları (Ordu’dan fındığın her aşamasındaki isim Mehmet Albayrak’ın tarif ettiği gibi) ile olması gerektiği şekilde kutlanmalıdır, kutlanacaktır.

*

İlki 9-14 Ağustos tarihleri arasında, her güne bir etkinlik şekliyle Trabzon’da kutlanacak olan Dünya Fındık Haftası programına yurt dışı ve yurt içinden, İstanbul’dan Trabzon’a kadar her kesimden katılım olacak, fındığa emek ve değer verenler de hak ettikleri ödülleri alacaktır.

Bunların başında da Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiği günden beri, sadece fındık değil, tarımın her alanında ekonomik ve sosyal çalışmalara, projelere damga vuran Mehmet Hilmi Güler gelmektedir.

*

Trabzon Yomra-İkisu’daki örnek bahçede daha 7’inci yılında dönümde 200 kg üretmeye başlayan çiftçi Ömer Ustaömeroğlu gibi, Türk fındığının büyük kısmını alıp işleyen ve çikolataya koyarak katma değer yaratan Ferrero gibi… Ordu- Ünyeli Orhun Güven, Çarşambalı Suat Yılmaz, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve de Türk fındık üretimin ezberi bozan baş adamı Mustafa Şahin gibi…

*

10 Ağustos Pazartesi Trabzon Ticaret Borsası’nın Çok Amaçlı Salonu’nun da saat 14.00 de başlama vuruşu yapılacak Dünya Fındık Haftası şimdiden sektöre de, ülkemize de, dünyaya da hayırlı olsun.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap