SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ulaşım sorunu kültür meselesi!
9.07.2021

Hemen hemen ülkemizin her ilinde olduğu gibi Rize’de de ulaşım sorunu önemli bir sorun. Hele yaz aylarında turistlerin ve gurbetçilerin kente akın etmesiyle birlikte trafik felç oluyor. Özellikle kent merkezlerinde müthiş bir trafik yoğunluğu yaşanıyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu şehir içerisinde büyüyen ulaşım sorununa ilginç bir öneride bulundu. Sayın Karasu, ulaşım sorununa alternatif için Rize’de etap etap bisiklet yolunun yapılması için öneride bulundu. Öncelikle şunu belirtmek isterim, bu projeyi destekliyorum. Güzel bir öneri ancak tam manasıyla ulaşım sorununu çözeceğini düşünmüyorum. Yaz aylarında turizme katkı sunacağı kanaatindeyim. Özellikle yabancı turistlerde bisiklet kullanma alışkanlığı olduğu için onlara hitap eden bir proje.

Ancak bize sıra gelince çok zor! Kaç kişi bisikletle Engindere Mahallesi’nden Alipaşa Mahallesi’ne ulaşımını sağlar bu tartışılır. Hevesli olan bazı gençler haricinde Rize’de bisiklet kullanabilecek olan kişilerin sayısının çok az olacağı kanaati var bende. Çünkü şehirdeki gözlemlerimizden yola çıkarak bunu düşünmek hiç de zor olmasa gerek. Bakın, Rize merkezde yaşayan insanlar, mecbur kalmamalarına rağmen 5-10 dakikalık yürüyüş mesafesindeki sahile şahsi araçlarıyla dinlenmeye gidip sahil şeridini boydan boya araçlarıyla dolduruyorlarsa böyle bir kültürden bahsedebilmek inanın çok zor. Açıkçası iyimserlikten başka bir şey değil. Yine aciliyet ve mecburiyet olmamasına rağmen birçok kişi, şehir içerisinde toplu ulaşım yerine şahsi araçlarını tercih edip şehir içinde turluyorsa ulaşım sorununu çözmek mümkün değildir.

Anlatmak istediğim şu ki bizim önce alışkanlıklarımızı terk etmemiz gerekiyor. Toplu ulaşım kültürünü kazanmamız gerekiyor. Gösterişi terk etmek lazım. Mesele tamamen kültür, başka bir şey değil. Yoksa zihniyet değişmediği sürece ne yaparsanız yapın sorunların üstesinden gelmek imkansız. Ayrıca bizim de bir önerimiz var. Hatta bizden önce Rize’deki bazı sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de önerisi. Bisiklet yolu yapılsın yapılmasına da bir de etap etap hafif raylı sistem projesi hayata geçirilse daha da güzel olmaz mı? Belki bu proje, vatandaşlarımıza daha cazip gelir. Neden olmasın? Tüm kesimlere hitap eden proje, gencinden yaşlısına herkes faydalanabilir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap