SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nevruz / Yeni gün
21.03.2021

 
Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve ihtiyaçlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleri ile özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibarıyla baharın gelişinin coşkuyla kutlandığı bir gündür.

Yaşanan geniş coğrafyada doğan ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı’nın Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

New (yeni ) ve Ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve “yeni gün’’ anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok hak ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.
Geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş, göçmen kuşlar gibi kuzey yarım küreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, kârlar erimeye, ağaçlar çiçek açmaya, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek Nevruz / Yeni Gün Bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya’da yaşayan Türkler Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki yeni gün anlamına gelir.

Gece ve gündüzün eşit olduğu miladi 22 Mart, rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır. Nevruz-i, Sultan-i, Sultan Nevruz, Sultan Navriz, Navriz, Mart 9’u adlarıyla da anılmaktadır.
Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır.

Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

Nevruz ilk defa 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından bayram ilan edildi. O günden bu yana tüm şehirlerimizdeki kültür müdürlüklerine resmi yazı yazılarak 21 Mart Nevruz Bayramı olarak kutlanmakta. Yetkililer örs üzerinde demir dövüp ateşin üzerinden atlıyor.

Yetkililerin yayımladığı Nevruz mesajlarında yıllardır büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz, bereketin, bahar mevsiminin müjdecisidir. Aziz milletimizin Nevruz Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.
İyi hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım: MASKE, MESAFE, HİJYEN.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap