SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Çocuk Hakları Haftası
22.11.2020

Bu hafta Türkiye’de ve dünyada kanuni hakları çiğnenen çocuklarımızı hatırlayacağımız gün olan Dünya Çocuk Haftası’dır.

İnsan hakları kavramına dahil olan çocuk hakları bir insan hakları meselesidir. Hem kanuni hem de ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.

Çocuk hakları, insan haklarının içinde var olan, insan hakları ihlalleri çocuk boyutunda büyüyerek müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.

30 madde ile insan hakları evrensel beyannamesi Uluslararası Af Örgütü’nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır.

Tüm bu sebeplerden dolayı çocuk hakları büyük bir önem taşımaktadır.

Çocuk hakları konusunda eğitimci Janusz Korczak, 1919 yılında “Bir Çocuğu Nasıl Sevmeli” adlı kitabında kültür örgütünün Moskova Şubesi tarafından çocuk hakları bildirgesi ismi ile kaleme alınmıştır.

Resmileşen ilk metin 1924 yılında kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi’dir. Bu bildiri 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi olarak kabul edilmiştir. Bu bildirge 20 Kasım 1989 tarihinde daha genişletilmiş, Birleşmiş Milletler çocuk haklarına dair Sözleşme ile değiştirilmiştir.

Türkiye olarak imza atılan sözleşmede her birey 18 yaşına kadar çocuktur.

Bu sözleşmeyi uygulamayan ABD ve Somali’dir.

Türkiye’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk olarak Nisan 1929 tarihinde kutlanmaya başlamıştır.

Hayırlı hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım: MASKE, MESAFE, HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap