SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korona Hayatı Kısıtlamaya Devam Ediyor
14.03.2021

Alınan tüm tedbirlere ve kısıtlamalara rağmen Doğu Karadeniz illerinde sürekli artış gösteren ve bölgeyi kırmızıya çeviren korona salgını hayatımızı kuşatmaya devam ediyor. Eğer alınan tedbirlere, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymamakta ısrarlı olmaya devam edersek daha uzun süre kısıtlamalardan kurtulamayacağız.

Kırmızı bölgeler arasında üst sıralarda yer almaya devam eden Giresun’da Valilik sürekli uyarılar ve yeni tedbirlerle durumu kontrol altına almaya çalışsa da, vatandaşların tedbirsizliği ve dikkatsizliği devam ediyor.

Son olarak Giresun’da 100 metrekarenin üzerindeki tüm iş yerleri, işletme, fabrika ve benzeri yerlere girişlerde HES kodu sorgulanmasının yapılacağı bildirilirken, yine valilikten yapılan uyarılarda taziye ve ev ziyaretlerinde bulunulmaması istendi. 

Tüm tedbirlere ve uyarılara rağmen Giresun’da bu kurallara ne kadar uyulduğu ise tartışılır. Allah’tan havaların soğuk gitmesi ile bir nebze olsun evlerine çekilen insanlar, güneşin az da olsa yüzünü göstermesini fırsat bilerek sahillere, plajlara, kale gibi mesire yerlerine akın etmekten geri durmuyorlar. Özellikle Giresun plajlar bölgesinde havanın güneşli olduğu günlerde görülen yoğunluk, adeta panayır yeri görünümünde. Her ne kadar alan geniş olsa da oluşan yoğunluk insanlar arası teması artırmaktadır. O yüzden bu tür yerlerde de özellikle mesafe ve maske kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Bahar ve yaz mevsiminin ardından oluşacak manzaraları şimdiden tahmin etmek de güç değil. Ne kadar dikkat edersek ve kurallara uyarsak bu korona belasından o kadar çabuk kurtuluruz. Önümüz bahar ve yaz. Kısıtlamalardan ve yasaklardan bir an önce kurtulmak istiyoruz. Güzel günlere kavuşabilmemiz için bugünlerde alınan tedbirlere uymamız çok önemli. Hastalık bize gelmeden ciddiyetinin farkına varmalı ve ona göre yaşamaya alışmalıyız. Yakın çevrelerimize kadar gelen ölümler dikkatli olmazsak bize de gelebilir. Lütfen biraz daha sabır ve maske, mesafe ve temizlik…

FINDIKTA DON RİSKİ YÜKSEK

Her ne kadar mart ayıyla bahar sürecine girilse de havaların son derece dengesiz ve soğuk gitmesi fındık ürünü için hayati bir süreç doğuruyor. Küresel iklim değişiklikleri ve mevsimsel kaymalar fındık gibi ekonomik ürünleri son yıllarda fazlasıyla olumsuz etkilemektedir. Bu yıl da bu etkiler fazlasıyla görülmekte ve devam etmektedir. Mart hatta nisan ayında devam etmesi beklenen soğuk dalgalar bu yıl da fındığa büyük zarar verecek/hatta verdi. Aslında doğal bir durum olan soğuk ve don için üreticinin yapabileceği pek de fazla bir şey yok. Eğer don olursa ürün olmaz. Ancak bu olumsuzluklara karşı devlet desteklerinin artırılması ve tarım sigortası faktörleri dikkate alınmalı. Üreticiler son yıllardaki mevsimsel etkileri dikkate almalı ve bahçelerini/ürünlerini mutlaka sigorta ettirmelidir. Bir diğer husus da mevsimsel etkilere daha dayanıklı bahçe yenilemesi yapılabilir. Bu konuda fındıkla ilgili araştırma yapan kurum ve kuruluşların yürüttüğü çalışmalarda dikkatle değerlendirilmelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap