SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğalgaz Temiz Hayat!
31.10.2020

 
Günümüz şehir yaşamında kaçınılmaz en gerekli unsur haline gelen Doğalgaz, artık tüm şehirlerimize ulaşıyor. Üstüne birde Karadeniz’de bulunan 405 milyar metreküplük rezerv müjdesi gelince yakın gelecekte her yerde doğalgaz kullanımı daha da yaygınlaşacak.

Peki nedir doğalgazın avantajları?

Öncelikle temiz yakıttır! Doğaya en az karbon salınımı bırakan adı üstünde doğal ve çevreci bir enerji kaynağıdır. 

Konforludur! Sanayide ve enerji üretimi dışında ev ve işyerlerinde yani şehirlerde kullanımı hem şehir hayatını güzelleştiriyor hem de evde işyerinde zahmetsiz ve keyifli kullanım sunuyor. Daha düne kadar evlerde sobalar, merkezi sistem kaloriferler, kat kaloriferleri gibi kömür v.b. katı yakıtla gerçekleştirilen çoğu bireysel ısınma imkanları çok fazla zahmet ve kirlilik oluşturuyordu. Kış yaklaşırken kömür alınacak, depoya indirilecek, oradan kazan yanacak, her yakıştan sonra kazanlar temizlenecek, atıkları bertaraf edilecek, kömür bitecek yeniden alınacak v.s, v.s. Üstelik bacalardan çıkan yoğun karbon yüklü kara dumanlar şehirleri nefes alınamaz hallere getiriyordu. Üstelik bu sadece ısınma ayağı. Daha bunun mutfağı var, banyosu var. Doğalgaz tüm bu zahmetleri ortadan kaldıracak. Çevireceksin düğmeyi konforu ve rahatlığı yaşayacaksın.

Ekonomiktir! En önemlisi en ekonomik ve ucuz olmasıdır. Şimdi bir hesap yapalım. Ortalama bir evin bir kış boyunca ısınma gideri yıllık 3-4 bin tl civarındadır. Buna her ay bir mutfak tüpü ekleyin 120 tl’den yaklaşık 1.500 TL. Banyoda sıcak su ihtiyacı için ayda bir tüp ya da eşdeğer elektrik tüketimi 1.500 TL daha. Yani bir evin sadece ısınma, mutfak ve sıcak su ihtiyacı için yıllık gideri 7 bin TL civarında. Doğalgazla tüm bu giderler en az yüzde 50 oranında azalacaktır. Kışın ortalama 300-500 tl arası doğalgaz tüketimi olurken yazın bu 100 liraların atına düşecektir. En yüksekten 6 ay 500 TL, kışın 100 TL fatura ödesek bile. Yıllık fatura tutarı 3.600 TL civarlarında olacaktır. Yukarda bahsettiğimiz konfor avantajları da göz önüne alındığında büyük nimet. Yerli rezervlerin devreye girmesiyle daha da ucuzlaması beklenen doğalgaz her yönüyle hayatımızı kolaylaştıracak büyük bir nimettir yani.
Ancak doğalgazın özellikle Doğu Karadeniz illerinde hala ulaşmadığı, yeni yeni ulaştığı şehirler bekleyişlerini sürdürüyor. Çoğu sahil kentinde alt yapısı oluşturulan doğalgaz birçok şehirde kısmen kullanılmakta yeni kullanım ağları ise oluşturulmaktadır. Vatandaşlar doğalgazı dört gözle bekliyor ve yetkililerden biraz daha fazla çaba bekliyorlar. Doğalgaz kullanılan yerlerde temiz hava sahaları gözle görülürken, doğalgazın olmadığı şehirler kara sisli bulutlarla kaplanmaya devam ediyor.

Daha önce de belirttik. Doğu Karadeniz’de doğalgazın bu kadar gecikmesinin en büyük sebebi sahilden geçmesi gereken hattın Erzurum, Erzincan, Sivas gibi iç bölge hatlarından gelmesidir. Samsun’dan sahilden gelmesi gereken tüm iller ve ilçeleri çok daha öncesinde doğalgazla buluşturabilirdi. Bununla ilgili yeni doğalgaz kullanım sahalarının artmasıyla yapılacak ikame çalışmaları yeniden Samsun üzerinden sahilden planlanabilir ve daha hızlı/daha çok kullanıcıya ulaşılabilir. 

Doğalgazı kullanmak ve imkanlarından istifade etmek artık herkesin hakkı ve zaruri bir gerekliliktir.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap