SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bir Mutasyon Eksikti!
23.12.2020

Koronavirüs aşısı ile ilgili birbiri ardına ciddi adımlar atılmasıyla sevindiren gelişmeler yaşanırken ve tünelin ucundaki ışığı gördüğümüzü düşünürken, İngiltere'den gelen haber yeni bir şok etkisi yarattı.

İngiltere'de yeni bir koronavirüs mutasyonunun tespit edilmesinin ve hızla yayıldığının duyurulmasının ardından Türkiye; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan yapılan uçuşları geçici olarak durdurma kararı aldı.

Diğer ülkeler de yasak kararı almaya başlasa da yeni mutasyonun şimdiden hızla yayılmaya başladığı dile getiriliyor. 2020 yılını geride bırakmamıza sayılı günler kala, aşı çalışmalarının da etkisiyle yeni yıla biraz olsun umutla girmek isterken, bu haberler artık insanları psikolojik olarak da yıpratmaya başladı...

Henüz Covid-19 virüsünü tam olarak kontrol altına alamamışken, bir anda gündeme düşen mutasyonsonrası, ne olacak sorusu sorulmaya başlandı.

Ve aşıların, mutasyon noktasında ne derece etki göstereceği de merak konusu oldu.


Yani yeni bir belirsizlik yaşanıyor. Görünen o ki 2021 yılı da zor geçecek!

Her gün yüzlerce insanımızın hayatını kaybettiği bir yılın bitmesini dört gözle beklerken, korku panik

içerisinde bir yıla daha girmek, hiç tartışmasız insanların psikolojisini daha da yıpratacak.



Tedbirlerin yeniden uygulanmaya başlandığı son üç hafta sonucunda uzmanlara göre iyileşen hasta sayısı vaka sayısını geçti. Ancak diğer verilerdeki artış devam ediyor.

Hastanelerdeki yoğun bakım ve ventilatör oranları yükseliş gösteriyor. Bunun yanında vefat sayıları da her geçen gün artıyor.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan süreçle ilgili olarak, “İlk başta azalması gereken vaka sayısı. Bu rakamı düşürebilirsek ağır hasta sayısında da düşüş sağlayabiliriz. Ardından vefat sayılarındaki düşüş takip eder. Vefat sayısındaki düşüş en geç azalan kısım olarak göze çarpıyor. Şuan için tam kapanmayı konuşmak uygun olmayabilir. Zaten yılbaşında da 3 buçuk günlük bir kapanma var. Şu anki kısıtlamalarla iyi bir azalma olduğu için gerek olmayabileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


**
Peki Trabzon’da durum ne?

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta’nın geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarına bakılırsa, vakalarda biraz düşme olmakla birlikte, yoğun bakım oranları korkutmaya devam ediyor.


Hakan Usta, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 90-95 olduğunu belirterek, entübe vakalarının da oldukça fazla olduğunu söyledi. Trabzon’da vaka sayılarının biraz azalmakla birlikte, önemli olanın bunun yoğun bakıma ve hastane yatışlarına yansıması olduğunu kaydeden Dr. Usta, o yansımaları ise henüz göremediklerini ifade ediyor.


Usta ayrıca, “Pandemiyle alakalı yönettiğimiz yataklarımızın da belli bir oranda doluluğu var. Dolayısıyla biz hastane ortamındaki bu kararlılığın devamının yansımasını belki bir hafta ya da 10 gün sonra görebiliriz. İnşallah tekrar vakalar yukarıya doğru tırmanış göstermez” diyor. Bugüne kadar herkesin yeni yıldan farklı bir beklentisi olsa da, görünen o ki tüm dünyanın 2021’den tek bir dileği var... 

Koronavirüsten kurtulmak...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap