SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sürdürülebilir beslenme ve diyetler
8.02.2021

Her bedende sağlık çalışması kapsamında, vücut kitle indeksine göre “obez” olarak sınıflandırılan 2 grup kadını iki senelik zaman boyunca izlenmeye alıyorlar.

İlk gruba diyet grubu diyorlar ve bu kişilere düşük kalorili diyet ve bol egzersizli bir program veriyorlar. Sıkı bir program dahilinde izlenmeye alınıyorlar.

İkinci gruba ise sezgisel grup olarak adlandırıyorlar, bu gruba kilo vermeleri söylenmiyor, kendilerini oldukları gibi kabul etmeleri gerektiğini söylüyorlar, içgüdüsel olarak yemeği öğrenmeye başlıyorlar, açlık belirtilerini dinlemeyi öğrenmeye başladılar. Yiyeceklerin tadına varmaları sağlanması gerektiği hedeflendi. Kendilerini affetmeleri ve sevmeleri konusunda teşviklendirildiler.

2 yılın sonunda araştırma sonucu şöyle oldu;

Diyet grubu ilk başlarda çok kilo verdi ve sağlık durumları iyiye gitti. Kalori açığı kilo vermeye bu da sağlık belirtilerinin iyileşmesine yol açtı.

Ancak iki yılın sonunda, hem diyet katılımcıları %41 çalışmadan çekildi, devam eden insanlar verdikleri kiloların tamamını hatta biraz daha fazlasını tamamen geri aldılar. Bu kadınlar kendilerini diyete adamalarına rağmen şuan başladıklarından çok daha fazla kiloya sahip oldular.

Daha enteresan tarafı sağlık durumları ve kendilerine olan saygıları iki sene önce başladıkları halden daha kötüydü.

Sezgisel gruba ne oldu dersek eğer; bu grup total iki yılda hiç kilo vermedi ancak bütün sağlık göstergeleri iyiye gitti. Sezgisel olarak yaşamayı, hareket etmeyi, yemek yemeği kavradılar.

“Diyet olarak” adlandırdığımız her program başlarda iyi sonuç versede uzun vadede bakıldığında işe yaramamaktadır. Bu yüzden x diyeti, y diyeti gibi alanlara yönelmek mantıklı bir davranış değildir.

Sürdürülebilir ve sezgisel beslenme, besinlerle aranıza bir duvar koymadan genel bütünde ilerlemek sonuca ulaştıracaktır. Tüm çalışmalar ve bilim bunu söylüyor.

Sıkı sıkıya ve sizi çok kısıtlayan beslenme listelerini bir kenara bırakıp, sürdürebildiğiniz ve hayat boyu yapabileceğiniz yaşam tarzı değişiklikleri ile ideal olarak adlandırdığınız kilonuza ulaşmak sizin için daha yararlı olacaktır.

Diğer türlü kilo al ver bir sonuca ulaşamadan sürekli git gel hali sizi yoracak ve çıkmaza sokacaktır.

Önceliğimiz bu yüzden besinlerle ilişkimizi düzeltip sürdürülebilir beslenmeyi öğrenmektir. Bunun için bir beslenme uzmanı ile çalışmak faydalı olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap