SON DAKİKA
SON DAKİKA


Son yılların gözdesi internetten fasting yani 'Aralıklı oruç'
10.10.2020

 
Son yıllarda popüler olmaya başlayan aralıklı oruç kilo verme ve sağlıklı beslenme düzenini oturtmak için bir çok kişinin gözdesine haline gelmektedir.

Nedir bu aralıklı oruç ?

Aralıklı oruç bir çok yöntemi olsa da en sık kullanılan 16/8 yani 16 saat oruç 8 saat yemek yeme düzeni, burada ki oruç sizi korkutmasın burada bahsedilen çiğneme olayını iptal etmek, 16 saatlik süre zarfında sıvı tüketimini gerçekleştirebiliyoruz. Kalan 8 saatlik sürede 2 öğün yaparak beslenme yolunu çiziyoruz.

Örneğin sabah 09.00 ilk öğün, 17.00 son öğün, sabah 10.00 ilk öğün, 18.00 son öğün veya 11.00 ilk öğün 19.00 son öğün gibi beslenme saatlerinizi düzenleyebiliyorsunuz.

Geri kalan oruç için ayrılan sürede muhakkak yeterli su, maden suyu, bitki çayları tüketmeye gayret etmekte fayda var.

Burada ki nokta sağlıklı beslenme adına iki öğün yenildiği için öğünlerde tabi ki de yüksek kalorili gıdalar tüketmek demek değildir, bu varolan iki öğünde de sağlıklı beslenme düzeni oluşturarak sağlıklı öğünler tüketmemiz gerekiyor.

Burada genel beslenme örüntüsünde olduğu gibi öğünlerde;

-Yeterli miktarda sebze/meyve tüketimi,
-Kaliteli protein kaynakları yumurta, peynir, yoğurt gıdalarını tüketmek,
-Hafta da en az 1 gün olmak şartıyla 2 gün ızgara veya buğulama balık tüketmek,
-Her gün yeterli miktarda su içmek,
-Yeterli miktarda sebze yemeği ve yeterli miktarda posa/lif alınması gerekmektedir.

Aralık oruç için yapılan bazı çalışmalarda;

Trigliserit seviyesini düşürdüğü,

Kas gelişimine ve metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olduğu bununla birlikte de kilo vermeyi kolaylaştırdığı,
Açlık nöbetlerini önlediği,

İdeal sağlık için gerekli olan insülin dengelediği ve diyabet, kanseri önlediğine dair çalışmalar yapılmaktadır bunlar için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Herkes İF tarzı beslenmeli diye bir kural asla yoktur, bir uzman doğrultusunda beslenme tarzınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu beslenme metodu herkese iyi gelecek diye bir kural yoktur, en iyi beslenme tarzı sürdürebildiğiniz olan beslenme yöntemidir.



 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap