SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sağlıklı ve dengeli bir yaşam için öneriler
18.07.2020

Dünya Sağlık Örgütü ve yetkili otoriteriler tarafından belirlenmiş bazı ölçütler üzerinden vücudun ideal kilo yapı durumunu ölçebiliyoruz. Bunların en büyük göstergesi Vücut Kitle İndeksi’dir. Beden Kitle İndeksi ile kilonuzun boyunuza göre idealde olup olmadığını kolayca tespit edebilirsiniz.

Bunu hesaplamak için: Vücut ağırlığınızın (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. Bu hesaplama sonrasında sınıflandırma şu şekilde olmaktadır:

 

İdeal Kilonun Altı: < 18.49

İdeal Kilo: 18.5-24.99

İdeal Kilonun Üzeri (preobez): 25-29.99

İdeal Kilonun Çok Üzeri: (1.obez): 30-34.9

İdeal Kilonun Çok Üzeri (2.Obez): 35-39.9

İdeal Kilonun Çok Çok Üzeri: (3.Obez) 40.0 ve üzeri

 

Bir diğer ölçüm yöntemi ise bel çevresidir. Bel çevresi ölçümünde kadınlar için 80 santimetrenin üzerinde olması, erkekler için 94 santimetrenin üzerinde olması risk oluşturmaktadır.

Yüksek risk (bkı’nin 30’dan büyük olması) Erkeklerde 102 santimetre üzeri olması, kadınlarda 88 santimetre üzeresi olması yüksek risk oluşturmaktadır.

 

Bu noktada farkındalık oluşturarak öncelikle bunun neden oluştuğunu tespit etmek çok önemlidir. Bunun için öncelikle bir kan tahlili ve herhangi bir sağlık durumu olup olmadığı hekim tarafından yönlendirmeler ile sağlık tedavisine başlandıktan sonra bir beslenme uzmanı ile beslenme tedavisine başlanması gerekmektedir.

Bu süreçte en önemli etki kişinin istekli olmasıdır, farkındalık ve sürdürülebilir bir beslenme ile yaşam tarzı alışkanlıkları ile ideal bkı değerlerine ulaşmamız gerekmektedir.

Obezite probleminde en büyük etken beslenme programını sürdürmek, su tüketim alışkanlığı hayata oturtmak ve fiziksel aktiviteyi yaşam tarzı haline getirmektedir.

Bu durumu yaşıyorsanız farkındalık için şu soruları sorabiliriz: Yeterli su içiyor muyuz, hafta da ne kadar fiziksel aktivite yapıyoruz, sebze-meyve tüketimimiz günlük olarak 5 porsiyonu buluyor mu gibi bu soruların cevapları doğrultusunda farkındalık oluşturabilirsiniz.

Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız öncelikle su alışkanlığınızı kontrol edin, günde en az 2 litre su içmeye başlayarak bunu yaşamınıza oturmaya çalışın, ardından günde 30 dakikalık küçük yürüşler yapmaya başlayarak kendinizi fiziksel aktiviteye alıştırmaya başlayabilirsiniz, her gün fazla gelirse gün aşırı olarak kendinizi alıştırabilirsiniz.

Zamanla ideal bkı değerlerine gelmek için once bir kan tahlili ve hekim kontrolü, ardından bir beslenme uzmanı ile görüşerek sağlıklı yaşam alışkanlıkları için harekete geçebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap