SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kaz Dağları
13.09.2019

Diğer ismiyle İda Dağı olan Kaz dağları bir doğa harikası. Antik dönemlerden bu yana pek çok efsaneye konu olmuştur. Zeytin bahçeleri, kızılçam ve daha yükseklerde meşe ve karaçam ormanlarıyla kaplı gerçekten güzel bir coğrafyada kalabalık tatil ortamlarından uzak, sakin ve huzurlu bir ortak sunuyor. Cıvıl cıvıl kuş seslerine eşlik eden şelaleler yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor. Bölgede sarıkız efsanesi hala dillerde dolaşıyor.

Kaz dağları kendine özgü zengin doğası kültürel zenginlikleriyle tam bir tatil cenneti. Doğal bitki örtüsü ve bitki türleri bakımından dünyanın en önemli ekosistemlerinden biri olarak biliniyor. Doğa yürüyüşlerinin yapıldığı ideal bir bölge.

Son günlerde Kaz dağları üzerinde yapılan siyanürle altın arama haberleri karşısında bölgede büyük protestolara neden oldu. Zira adı geçen bölgede çok fazla altın arama ocakları açılacağı bilgisine ulaştık. Bu nedenle bölgede on bir ton siyanür kullanılacağı söylentileri üzerine çevreci kuruluşların düzenlediği protestolara katılarak adı geçen bölgede toplandık. Olay yerindeki görünüm gerçekten korkunç düzeyde idi. Çevreci kuruluşların ve yöredeki bazı belediyelerin ifadelerine göre, bölgede kesilen ağaçların sayısı yüz doksan beş bini aşıyordu.

Her türlü canlı yaşamını etkileyecek olan bu ağaç kıyımı karşısında çevreci birlikler yörede su ve vicdan nöbeti tutarak bölgeyi korumaya çalıştılar. Yetkililerden aldığımız bilgilerde, kullanılacak siyanürün Çanakkale’nin su kaynağı barajına sızarak bölgedeki tüm canlıların yaşamını tehdit oluşturması olasılığı söz konusu.

Bölgede yaklaşık otuz ruhsatlı maden arama alanı olduğu bilgisi var. Doğal olarak bu olumsuzluklara karşı önlem alınmazsa dünyanın en önemli ve en temiz ikinci havasına sahip Kaz dağları çöle dönüşebilir. Ciddi sorunlar yaşayan bu bölgede, canlı yaşamını ve sağlığını korumak devletin asli görevleri arasında olması şartı varken, yeraltı zenginliklerimizi yabancılara peşkeş çektirmek hiç doğru değil.

Önemli olan, vatandaşlarımızın huzurlu ve rahat yaşam sürmesidir. Sorular yumağı içinde yaşamak, gelecek kuşakların hayatına ipotek koymak demektir. Ülkemizin hangi köşesinde olursa olsun böylesi tehlikeli çalışmalar gerçekten düşündürücüdür. Bizler inanıyoruz ki, halkımız çirkin oyunlara gelmeyecektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap