SON DAKİKA
SON DAKİKA


Büyüme mi?
13.09.2021

Son yıllarda bazı ekonomi yetkilerinin ülkemizin büyük bir büyüme olduğu yönündeki açıklamalarının gerçekliliği bizleri bir hayli düşünmektedir. Üretimin, iş gücünün düştüğü ve üretilen mallarda fiyat artışının olduğu bir ortamda büyüme nasıl olabilir? Kısaca şöyle bir örnekleme yapabiliriz. Bana kısmet olur mu bilemem ama varsayalım ki, benim yanımda çalışan on işçi var. Bu işçilerle yüz adet çanta üreterek tanesini elli tl ye satıyor. Bir matematik hesabıyla 50x100=5.000 gelir elde ediyorum. Üretici bir sonraki ay bir işçi çıkarıyor ve doksan semeri atmış liradan satıyor. Yani, 60x90=5.400 lira kazanarak, üretici gelirini beş binden beş bin dört yüz tl ye çıkararak %8 büyümüş görünür. Ancak, üretim yüz adet doksan adete düştüğü için reel büyüme eksi on olur.

Çanta fiyatı elli tl den 60 tl ye çıktığı için enflasyon %20 olur. Diğer taraftan işçi sayısı ondan dokuza düştüğü için istihdam da %10 azalma olmuştur. Sonuçta artırılan vergiler ve hatta küçük hileler kağıt üzerinde gösterildiğinde bilgilerde bir yanlışlık olduğu ortaya çıkmaktadır. Evet ülkemizin en büyük sorunu şüphesiz enflasyondur. Bu sorunu çözebilmek için öncelikle enflasyonun nedenlerine bakmak lazım. Bu ekonomik canavarın iki kaynağı vardır. Talep kökenli enflasyon ve arz ya da maliyet kaynaklı enflasyonlardır. Büyüme; zaman içinde mal ve hizmet üretimi miktarında artış olmasıdır.  O zaman şu soru karşımıza çıkar. İfade ettiğimiz örnekleme de büyüme, ülkemizdeki gibi bir büyüme mi?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap