SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Türkiye'den sağlık alanında dev hamle

Türkiye'den sağlık alanında dev hamle

04 Kasım 2019 Pazartesi - 14:55




Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda biyoteknolojik ilaçlar gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlar başta olmak üzere Ar-Ge, üretim, nitelikli insan kaynağı ve mevzuat konularında Türkiye'de gerekli ekosistem oluşturulacağı ve sağlık vadisi kurulacağı ifade edildi.





Cumhurbaşkanlığı, Türkiye'de biyoteknolojik ilaçlar gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlar başta olmak üzere Ar-Ge, üretim, nitelikli insan kaynağı ve mevzuat konularında ekosistem oluşturmak için düğmeye bastı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı'nda sağlık vadisi kurulacağı ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE'DE İLAÇ PAZARI BÜYÜDÜ

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan  derlediği bilgiye göre, Türkiye ilaç pazarı geçen yıl kutu bazında yüzde 3,5,  değer bazında ise yüzde 26,2 büyüdü. Geçen yıl kişi başı ilaç harcaması 81,2  dolar oldu. 2016'da başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar maliyeti  yaklaşık 3,7 milyar Türk lirası olan toplam 623 ilaç yerelleşme kapsamına alındı.  Yerelleşme Projesi başlamadan önce yüzde 42 olan değer bazında imal ilaç oranı  ise yaklaşık yüzde 47'ye ulaştı. Sektörde kamu alımı politikalarıyla üretim ve teknolojik gelişimin  desteklenmesi için tıbbi görüntüleme cihazlarında ve tıbbi sarf malzemelerinde  yerli üretimin geliştirilmesine ilişkin çalışmalara devam edilecek.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE EDİLİYOR
 

Güvenli ürünlere erişim, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, etkin piyasa gözetim ve denetimi, politika belirleme temel amaçlarıyla oluşturulan Ürün Takip Sistemi (ÜTS) tekil takip uygulaması yaygınlaştırılarak devam edecek. Ayrıca  tıbbi cihaz alanında yeni AB mevzuatına (MDR) uyum çalışmaları da devam edecek.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK
 

İlaç ve tıbbı cihaz sanayiinde, TÜSEB yetkinlikleri artırılarak Ar-Ge, üretim ve eğitim faaliyetleri yanında Start-Up'ları fonlayacak, simülasyon  merkezleri oluşturacak, gerektiğinde şirket yapısıyla diğer şirketlerle ortaklıklara girilecek. Sağlık vadisi ve sağlık teknolojileri geliştirme bölgesi oluşturmada  liderlik yapacak ve ihracat odaklı daha yüksek katma değerli ürünler geliştirilmesi sağlanacak.

"SAĞLIK VADİSİ İNŞA EDİLECEK" 
 

İlaç ve tıbbi teknolojiler alanında, Türkiye'nin Ar-Ge ve üretim  kapasitesini geliştirmek üzere üniversiteler, araştırma merkezleri,  laboratuvarlar, teknoloji firmaları, uygulama merkezleri, hekim ve mühendisler  gibi sektörün tüm paydaşlarının yer aldığı entegre bir sağlık ekosistemi olarak  Sağlık Vadisi hayata geçirilecek.

ÖZEL SEKTÖRE DESTEK VERİLECEK
 

Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Sağlık  Enstitüleri Başkanlığı, ilaç, tıbbi cihaz ve tanı kiti geliştirilmesinde Ar-Ge  merkezi, pre-klinik araştırma merkezi, aşı üretim tesisi, plazma ürünleri üretim  tesisi ve insülin üretim tesisisin kurulması hususlarında özel sektör  kuruluşlarına bilimsel ve teknik destek verilecek. İlaç ve tıbbi cihaz üretim alanlarının yer alacağı, ortak kullanıma  hizmet edecek şekilde teknolojik imkanların bulunduğu, kümelenmeye yönelik  desteklerin sağlanacağı sağlık teknoloji geliştirme bölgeleri oluşturulacak. İlaç ve tıbbi cihaz üretim alanlarının oluşturulması, ortak kullanıma  hizmet edecek şekilde teknolojik imkanların sağlanması ve kümelenmeye yönelik  özel sektör kuruluşlarına bilimsel ve teknik destek verilecek. Başta üniversitelerdeki araştırmacılara yönelik olmak üzere ilgililere  ticarileşme sürecinin hızlandırılması için teşvik ve fikri mülkiyet hakları gibi  konularda bilgilendirme programları düzenlenecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye  İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Fikri Mülkiyet Akademisi faaliyetleri çerçevesinde  ilaç ve tıbbi cihaz sanayiinde faaliyet gösteren firmalara yönelik bilgilendirme  programları düzenlenecek.

KLİNİK ARAŞTIRMALARA DESTEK VERİLECEK
 

Biyoteknolojik ilaçlar gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlar başta  olmak üzere Ar-Ge, üretim, nitelikli insan kaynağı ve mevzuat konularında  Türkiye'de gerekli ekosistem oluşturulacak. 2020 yılında uygulanmaya başlanacak yeni AB tıbbi cihaz direktiflerine  uyumlu laboratuvar test ve analiz süreçleri ile ürün belgelendirme süreçlerinde  görev alabilecek nitelikte personel eğitilecek.

AR-GE İÇİN FON SAĞLANACAK
 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, lisans eğitimi  devam eden staj yükümlüsü öğrenciler için fakülte ve bölüm bilgisi belirtilerek  stajyer kabulü hakkında YÖK ile iş birliği yapılarak, gelecek tüm öğrencilere  staj gerekliliklerini sağlayacak eğitim/öğretim programı ile teorik ve pratik  eğitimler uygulanacak. Mezunlar için lisansüstü eğitim görenlere YÖK'e ve sektörde çalışanlar  için ilgili meslek örgütleri ile STK'lere tıbbi cihaz laboratuvar test ve analiz  süreçlerine yönelik eğitim semineri düzenlenecek. Biyoteknolojik  ilaçlara yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması amacıyla, altyapı ve  yetkinliklerin geliştirilmesi sağlanacak. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık  Enstitüleri Başkanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu biyoteknolojik  ilaçlara yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması amacıyla çıkılan proje çağrısı  kapsamında uygun görülen projeler desteklenecek. Ar-Ge yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla eğitimler düzenlenecek.  TÜSEB koordinasyonunda özel sektör, kamu ve üniversitelerin ihtiyaçları  doğrultusunda paydaş katılımları sağlanacak ve proje çağrıları ile Ar-Ge  faaliyetleri desteklenecek. Başta insülin ve terapötik aşılar olmak üzere, kullanılan ilaçların  yerli üretimi, bu hususta gerekli Ar-Ge çalışmalarının fonlanması ve teknoloji  transferlerini de kapsayan ortaklıkların kurulması sağlanacak. Ar-Ge yetkinliğinin geliştirilmesi için temel ve uygulamalı bilimler  alanındaki araştırmacıların teşvik edilmesi, ulusal-uluslararası eğitim  programlarına dahil edilmesi, araştırmacı potansiyelinin tespit edilmesi ve  fonlanması sağlanacak.

TÜRKİYE LİDER ÜLKE KONUMUNA GELECEK
  
2020'de klinik araştırmalarda Türkiye'nin bölgede lider ülke konumuna gelmesi sağlanacak. Klinik araştırma taraflarının ve kamuoyunun klinik  araştırmalar konusunda farkındalık düzeyi artırılacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye  İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, sekiz bölgesel  klinik araştırma bilgilendirme ve farkındalık toplantısı düzenleyecek. Klinik araştırma konusunda farkındalığı ve bilgi düzeyini artırıcı  faaliyetler düzenlenecek. Klinik araştırmalar konusunda eğitim verilmesinin  sağlanmasına yönelik olarak karar verici merciler ve hastane yöneticileri ile  iletişim kurulacak. Performans, akademik atama ve yükselme kriterleri arasına klinik  araştırmada yer alınması eklenecek. YÖK, Sağlık Bakanlığı Öğretim Üyeliğine  Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde gerekli düzenleme yapılacak.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap