Kaynak:İHA

Tokat'ta şeker pancarı hasadında kadın dayanışması! Günde 3 ton pancar topluyorlar

Yayın Tarihi: 05.11.2026 - 14:17
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde kadınlar, şeker pancarı hasadında imece usulü çalışarak hem üretime katkı sağlıyor hem de aile bütçelerine destek oluyor.

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde şeker pancarı hasadı devam ederken kadınların tarlalardaki dayanışması dikkat çekiyor. İmece usulü bir araya gelen kadınlar, pancarları elleriyle topraktan çıkarıp topluyor. Zorlu hasat mesaisinde hem tarımsal üretime katkı sağlayan hem de günlük kazanç elde ederek aile bütçelerine destek olan kadınlar, emekleriyle örnek oluyor.

Sulusaray'da kadınlar pancar hasadı için bir araya geliyor

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde şeker pancarı hasadının başlamasıyla birlikte tarlalarda yoğun çalışma dönemi yaşanıyor. Kadınlar, iş bölümü yaparak pancarları elle söküp toplarken geleneksel imece kültürünü de yaşatıyor.

Hasat döneminin hareketlenmesiyle birlikte şeker pancarı toplama merkezleri ve kantarlarda uzun kuyruklar oluştu. Çiftçiler, tarlalardan çıkardıkları ürünleri teslim edebilmek için yoğunluk oluşturdu.

66 yaşındaki Şerif Beker: Günde 3 ton pancar topluyoruz

Kardeşine yardımcı olmak amacıyla tarlada çalışan 66 yaşındaki Şerif Beker, hasat sürecindeki yoğun mesaiyi anlattı.

Bir hafta ile 10 gün arasında çalışmayı planladıklarını belirten Beker, günlük topladıkları pancar miktarının 3 tona ulaşabildiğini söyledi.

Beker, çalışma koşulları ve günlük kazanç hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bu tarlada sorun olmazsa bir hafta, 10 gün geliriz. Akşama kadar 3 ton pancar toplarız. Yevmiyecinin günlüğü de bin 500 lira. Ellerimizle söküp topluyoruz."

Hasat makinesi bulunamayınca üreticiler zorlanıyor

Kendi tarlalarında da şeker pancarı yetiştirdiklerini belirten Şerif Beker, hasat makinesi bulmakta yaşadıkları sıkıntıya dikkat çekti.

Makine desteği alamadıkları için pancarları zamanında toplayamama endişesi yaşadıklarını dile getiren Beker, yaşadıkları sorunu şu sözlerle anlattı:

"Bizim de pancar tarlamız var. Makine bulamıyoruz ki söktürelim. Ya toprağın altında kalacak ya karın altında kalacak ya da toplayamayacağız."

Sulusaray'da devam eden şeker pancarı hasadı, tarımsal üretimde kadın emeğinin önemini bir kez daha ortaya koyarken, üreticilerin makine ve iş gücü ihtiyacını da gündeme taşıyor.

Etiketler