SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > Facebook'ta video reklam dönemi başladı

Facebook'ta video reklam dönemi başladı

03 Ekim 2019 Perşembe - 10:43




Facebook gelir kalemlerine bir yenisini daha ekledi ve video reklam uygulamasını başlattı. Artık Facebook videolarında reklam göreceksiniz





Facebook'ta gezinirken izlediğiniz videolarda artık reklam göreceksiniz. Yurtdışında Facebook kullananların gördüğü reklamlar artık Türkiye kullanıcıları içinde başladı. Ana sayfanızda video izlerken aniden “Reklama * kadar saniye kaldı” ibaresiyle her an karşılaşabilirsiniz. Facebook her alanda pastadan payını aldığı gibi video reklamda da büyük dilimin peşine düştü. Bildiğiniz üzere artık Facebook için milyonlarca üyesi var demiyoruz, çünkü bunu aşalı çok oldu  hatta anlık 1 milyar kullanıcının Facebook'ta online olmasıyla sosyal ağlarda bir ilki gerçekleştirip rekor kırdı. Elinde böyle büyük bir kitle bulunan sosyal medya devi geçtiğimiz yıl içinde sürekli Faceboook'ta video izlenme istatistiklerini açıklıyordu. Biz zaten bu açıklamaların video reklamın başlayacağının bir işareti olduğunu o zamanda söylüyorduk ama beklediğimizden biraz geç oldu.

YouTube video içerik üretiminde ve tüketiminde artık tekel olmayabilir. Video içerik üretenlerin YouTube'u tercih etmelerinden ki en büyük neden, kanal sahiplerine ödediği reklam paylarıydı. Artık Facebook'ta sayfa sahiplerine videolarının izlenmesinden pay ödeyeceğini düşünürsek, ortalık kızışacak. Tabii burada bu platformaların kar etmesi yanında reklam verenlerinde maaliyetleri düşebilir. Sonuçta video reklamda alternatif dev bir platform yayına başlıyor. Facebook'ta video reklamın başlamasıyla  hem Facebook kazanacak, hem reklamverenler kazanacak hem de sayfa sahipleri kazanacak diyebiliriz. Ancak eğlence amacıyla sosyal medya devini kullananlar üzülebilir. Çünkü izlediği videonun en heyecanlı yerinde ''* saniye sonra reklamı geçebilirsiniz'' yazısıyla keyfi yarım kalacak.

Facebook işletmeler için bu linkte özel bir sayfa oluşturdu bile, video reklam oluşturmak isteyen işletmelere yol gösteren sayfada şu açıklama yer alıyor;




''Facebook video reklamlarıyla işletmenizi canlandırın: Facebook'taki video görüntülemelerinde gerçekleşen %50'yi aşkın artış sayesinde, sizin işletmenize benzeyen işletmeler Facebook video reklamlarını kullanarak bilinirliklerini ve satışlarını artırıyor.''

Facebook, videolara reklam ekleme modelini test ediyor. Peki, Facebook videolarında reklamlar nasıl yerleştirilecek?




Facebook'un reklam politikasında değişiklik yapacağı uzun bir süredir konuşuluyordu. Bugün ise Facebook'un reklamlarını nasıl kullanacağı ortaya çıktı. Bildiğiniz gibi YouTube'da videoların belirli yerlerinde reklamlar çıkıyordu. Bu modelin aynısının Facebook'a da geldi.

Facebook'ta video başladıktan 20 saniye sonra belirecek olan reklamlardan elde edilen gelirler, yayıncı kuruluşlar ile paylaşılacak.

Ancak bu gelirlerin %55'i yayıncılara verilecek. %45'i ise Facebook'a kalacak. Facebook bu hamlesi ile ilk defa video üzerinden yayıncıların gelir elde etmesini sağlayacak. Ayrıca 90 saniyeden az videolara reklam entegre etmek mümkün olmayacak.




YouTube'daki yayıncıları kendi platformuna çekmek isteyen Facebook, bakalım bu hamlesi ile başarılı olabilecek mi?

Facebook'ta video arası reklam dönemi başladı. Youtube veya diğer platformlarda sıkça karşımıza çıkan ve belirli sürelerde kapatılan video arası reklam dönemi Facebook'ta da başladı. İlk etapta 10 saniye sürecek olan reklamların daha sonraları süreleri uzatılabilir. Kullanıcıların ise video arası reklamları eleştirip eleştirmeyeceği merak konusu.
YouTube veya farklı video izleme sitelerinde, video aralarında giren reklamlar her zaman can sıkıcı olmuştur. Üstelik bu reklamlar bazen öyle anlarda araya giriyor ki, izlenen videodan hiçbir şey anlaşılmamasına neden oluyor. Ayrıca izleyenin de sinir katsayısını artırıyor.




İşte internet kullanıcıları tarafından eleştirilen bu özellik, artık Facebook'ta da uygulanmaya başladı. Facebook kullanıcıları, izledikleri bazı videoların arasında reklam uygulaması olduğunu fark etti.

Videonun bir bölümünde araya reklam giriyor, üstelik bu reklam kapatılamıyor. 10 saniye sonunda reklam bitiyor ve video kaldığı yerden devam ediyor.
Bu uygulama henüz yeni uygulanmaya başlandığı için kullanıcıların karşısına seyrek çıkıyor. Fakat ilerleyen süreçte reklam verenlerin sayısı arttıkça, gün içinde karşılaşacağımız reklam sayısı da haliyle artacaktır.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap