SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > 13,5 günde hasar vermeye başlıyor!

13,5 günde hasar vermeye başlıyor!

15 Mayıs 2016 Pazar - 17:05




İnsanlı uzay yolculuğunun, hala bilinmeyen bazı riskler içerdiği ortaya kondu.





Çok uzun bir süredir, insanlı uzay yolculukları yapılıyor ama yine de radyasyon ve uzaydaki yerçekiminin insan vücuduna yaptığı uzun süreli etkiler, belirsizliğini korumaya devam ediyor. Geçmişteki uzay aracı yolculuklarında ve Uluslararası Uzay İstasyonlarında görev alan mekân sakinleri olan insan ve fareler; yararlı test unsurlarını ortaya koyuyorlar. Yapılan son çalışmalardan birinin ortaya koyduğu şey ise uzaydaki yerçekiminin sebep olduğu sorunlar…

Araştırmacılar, kısa süre önce, uzay yolculuğunun Atlantis Uzay aracındaki farelerin biyolojisi üzerindeki etkilerine dair bir çalışma yaptılar. Uzun süren uzay yolculuklarında, -insanlar için de benzer etkisi olacağını kabul edebileceğimiz şekilde- ciğerler üzerinde rahatsız edici metabolik değişiklikler olduğunu ortaya koydular. Yerçekimi alanlarının insanlar üzerindeki etkilerinin farkında olan NASA ise henüz ciğer hasarına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Araştırmayı yöneten, Kolorado Üniversitesi’nden Fizikçi Karen Jonscher, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Bu çalışmadan önce gerçekten, uzay uçuşunun ciğer üzerindeki etkisine dair fazla bir bilgimiz yoktu. Astronotların sıklıkla diyabete benzer belirtilerle geri döndüklerini biliyorduk ama genellikle bu sorun çabucak çözülüyordu.

Atlantis uzay aracının son görevinde uçan farelerin, kilo kaybettiğini ama özellikle ciğerlerinde yeniden dağıtılabilir lipidler olduğunu gördük. Hareketli ciğer hücreleri, ciğer yaralarına neden oldular. Ciğer hasarının erken belirtilerinden olan bu durum, beklediğimizden daha hızlı ortaya çıktı. Hasar, yaklaşık 13,5 gün içerisinde ortaya çıktı. Fareler ayrıca, yağsız kas kitlesi de kaybettiler.


Aynı hadiseyi, insanların yatak istirahatinde de görmüştük; kas körelmesi ve proteinlerin bozularak aminoasitlere dönüşmesini... Normalde farelerin sağlıksız beslenmesi, ayları hatta yılları bulan bir sürede Fibrosiz’e (*) neden olur. Eğer bir fare, beslenme şekli dahi değişmeden 13,5 günde Fibrosiz belirtileri gösteriyorsa; insanlara neler olabilir?”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap