SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tribünler boş futbol ve sonuç hoş
13.02.2024

Sezonun özellikle de son 5-6 haftanın tartışılan takımı Trabzonspor, 4 maçlık mağlubiyet serisinin ardından nihayet galip geldi. Rakip Hatayspor olsa da Trabzonspor, geçmiş sezonların ve bu sezonun en iyi futbolunu oynadı. Topa sahip olma yüzdesinden, olumlu pas yüzdesine, kenar ortalardan, kullanılan duran toplardan, girişilen şut teşebbüslerinden daha da .nemlisi rakibe pozisyon vermeden hatta şut attırmadan Süper Lig maçı bitirmek kolay olmasa gerek. Trabzonspor, hem bu zorlukları hem de içerisinde bulunduğu sıkıntılı ve kaotik ortamı dağıtmıştır. Ne hoca ne yönetim ne de kamuoyu bu takımla ilgili, bu oyuncularla ilgili yetersiz anlayışını terk etmeli. Dün yetersiz olan takımın bugün yeterli olması hatta istatistikleri alt üst etmesi herhalde tesadüf değildir. Veya bu kadar tesadüfün bir araya gelmesi mümkün değildir.

Bu tabloyu gördükten sonra haklı olarak insanlar şunu düşünüyor: 3-5 gün önce 1. Lig temsilcisi Gençlerbirliği karşısında bile aciz duruma düşen takımın neyi değişti de bu duruma geldi? Yetenek ilave edemeyeceğimize göre anlayışımız değişti. Oyuncu şeklimiz değişti. Mantalitemiz değişti. Hocamızın kafa yapısı değişti. Hepsinden önemlisi futbolcuların ruh hali değişti. Trabzonspor, baştan sona kadar oyunun tek hakimiydi. Pozisyonlar buldu, dönem dönem tek kale oynadı, şut girişimleri oldu, rakibin atak yapmasına fırsat verilmedi. öyle ki müsabakaya seyirci bile gelmedi. Trabzonspor, bundan böyle hem kupaya hem de geleceğin yapılanmasına dönük anlayışlar içerisinde olmalı. Bu da Abdullah Avcı’nın demode olan oyun şeklinden vazgeçmesine bağlıdır. Kendi takımının en etkili yönlerini bilmelidir. Bilmelidir ki bu sezonun en fazla kafa golü atan takımı Trabzonspor’dur. 13 gol azımsanmayacak bir rakamdır. Kaçanları da buna ilave edersek bu bir rekordur.

Hal böyleyken kenar ortayı, ön ve arka hücumcuları reddetmek başarıyı engellemektir.

Trabzonspor, Abdullah Avcı’nın tabiri ile geçiş oyununa mahkum edilirse atak yapamaz, pozisyon bulamaz hale gelir. Oysa ki kenar orta gibi bir silahı ve Onuachu gibi bir santrforu reddedemeyiz. Buna bir de Meunier’i ilave edersek ve hatta kupa maçındaki ve bu maçtaki attığı gol pasını, artık buna orta da dememek lazım. Trabzonspor bunu etkili kullanarak gol bulmuştur. Yukarda belirttiğim gibi Trabzonspor kenarları iyi kullanmalı. Kenar orta ağırlıklı oyun planları yapmalı. Onuachu’yu da aktif duruma getirmelidir. Burada sağ bek Meunier’e bir satır açmak gerekiyor. Hem hocamıza hem Türkiye’ye hem takım arkadaşlarına hem de futbolseverlere bekin nasıl oynaması gerektiğini göstermiştir.


Hücumda ve savunmada tereddütsüz bulunmanın bir bekin asli görevi olduğu unutulmalıdır. Hocaların da en büyük güvencesi elindeki oyuncuların yeteneğini bilip ona göre oyun kurgulamasıdır. Tribünler boş olsa da futbol da sonuç da hoş idi.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap