SON DAKİKA



Haber > Spor > Newcastle United Suudi konsorsiyuma satıldı

Newcastle United Suudi konsorsiyuma satıldı

08 Ekim 2021 Cuma - 16:44




İngiltere Premier Ligi, Suudi Arabistan kaynaklı şirketlerden oluşan konsorsiyumun İngiliz futbol takımı Newcastle United’ı satın almasına onay verdi.





Premier Ligi’nden yapılan açıklamada, Newcastle United'ın Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), PCP Capital Partners ve RB Sports & Media’dan oluşan konsorsiyum tarafından devralınması konusundaki anlaşmazlığın çözüldüğü bildirildi.

Açıklamada, "Premier Lig, Suudi Arabistan Krallığı'nın Newcastle United Futbol Kulübü'nü kontrol etmeyeceğine dair yasal olarak bağlayıcı güvenceler aldı. Tüm taraflar, Newcastle United Futbol Kulübü ve taraftarlarına kesinlik ve netlik kazandıran bu süreci sonuçlandırmaktan memnuniyet duymaktadır" ifadesine yer verildi.

Yaklaşık 300 milyon sterlin değerindeki satış, yaklaşık 18 aydır yetkili merciler tarafından onaylanmayı bekliyordu.

'Vizyon 2030' adımları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ülkenin petrole dayanan gelirlerinin çeşitlendirilmesi ve Suudilerin kapalı yaşantılarının biraz daha dışa açık hale getirilmesi amacını taşıyan "Vizyon 2030" adımları Newcastle United'ın satın alınması ile bir adım öteye geçmiş oldu.

Covid-19 nedeniyle petrol fiyatlarının yükselmesi Suudi Arabistan'ın ekonomisini sıkıntıya sokmuş ve kemer sıkma politikaları yürütme noktasına getirmişti. Bu gelişmeler sonrasında vergi koymamasıyla meşhur olan ülke, Katma Değer Vergisini (KDV) yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarttığını ve 2020'nin Haziran ayından itibaren de geçim yardımının iptal edileceğini duyurmuştu.


Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman kadınlara araba kullanma hakkı, kadın ve erkeklerin beraber katılabildiği konser ve organizasyonların yasallaştırması gibi seküler adımlar atmış olsa da Suudi Arabistan'da yaşanan insan hakları ihlalleri, uluslararası yatırımcıları uzak tutuyordu.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Uluslararası yatırımcıların güveni, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi ajanlar tarafından 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülüp, parçalanmasından bu yana, hala tam anlamıyla eski haline dönmese de Prens Selman'ın 18 aylık bekleyişi son buldu ve Newcastle United araplara satılmış oldu.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, o dönemlerde henüz gerçekleşmemiş olan söz konusu satışa etik nedenlerle şiddetle karşı çıktığını ifade ediyordu.

Hatice Cengiz, satışın gerçekleştiği yönündeki haberlerden sonra verdiği bir röportajda, "Umarım Newcastle taraftarları ve oyuncuları kulübün sahiplerini sorumlu tutarak ve onlara, 'Neden Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin yerini kimse bilmiyor? Cemal için neden adalet yok?' diye sorarlar. Ne ayıp" dedi.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap