SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Son seçimleri bilen Optimar'dan yerel seçim anketi! Oran yüzde 70 çıktı!

Son seçimleri bilen Optimar'dan yerel seçim anketi! Oran yüzde 70 çıktı!

28 Ağustos 2023 Pazartesi - 09:54




14 ve 28 Mayıs seçim sonuçlarını en doğru tahmin eden şirketlerin başında gelen Optimar Araştırma'dan yerel seçimlere ışık tutacak yeni anket sonuçları geldi. Mart 2024 seçimleri öncesi Meral Akşener'in başlattığı ittifak tartışmasına paralel olarak yerel seçimde partiler mi yoksa aday mı önemli? İşte cevabı...





Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın Türkiye’nin Nabzı Araştırması'nın sonuçları çıktı. 10-17 Ağustos tarihleri arasında 2 bin 314 kişi ile yüz yüze yapılan anketten MArt 2024'te yapılacak olan seçimler için sinyal verecek sonuçlar çıktı. İşte Abdulkadir Selvi'nin köşesine taşıdığı Optimar anketinden çarpıcı sonuçlar...

AK Parti'ye neden oy verdiniz?

Optimar seçmenlere 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’ye neden oy verdiklerini sormuş. Ankete katılanların yüzde 22.2’si başarılı hizmetleri için demiş. Siyasi görüşüme en yakın parti olduğu için diyenler yüzde 17.1’le ikinci sırada geliyor. AK Partili olduğum için diyenler yüzde 13.8, ekonomik sorunları çözeceğine inandığım için yanıtını verenler yüzde 9.7, liderinden dolayı diyenler yüzde 8.5 çıkıyor. Alternatif olmadığı için diyenler yüzde 8.3, ülke bekası için diyenlerin oranı ise yüzde 6.6. Ülke bekası için AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen seçmen anketlerde yeni çıkıyor. Dini inancımdan dolayı diyen yüzde 3.7 ittifak için diyen ise yüzde 1.3 oranında.

CHP'ye neden oy verdiniz?

İlk sırada yüzde 31.4’le iktidarın değişmesi için diyenler var. CHP’li olduğum için karşılığını verenler yüzde 27.3 olurken, siyasi görüşüme en yakın parti diyenler yüzde 22.5’le üçüncü sırada geliyor. Ekonomik sorunları çözeceğine inandığım için yanıtını verenler yüzde 9.7 olurken ittifak için diyenler yüzde 1.8 çıkıyor. Altıncı sırada yüzde 1.5’le Atatürk’ün partisi olduğu için diyenler geliyor. 


CHP'nin başına çık geçmeli?

Optimar, ankete katılanlara Kemal Kılıçdaroğlu dışında CHP Genel Başkanı olarak kimi görmek istersiniz diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 23.6’sı İmamoğlu derken onu 19.2’yle Mansur Yavaş takip ediyor. Özgür Özel 6.3’le üçüncü sırada yer alırken genç insanlar diyenler yüzde 5.4’le dördüncü sırada çıkıyor. Ayrı parti kurmasına rağmen Muharrem İnce’yi isteyenler 4.7 oranında. Onu yüzde 1.7’yle Tanju Özcan takip ediyor.

Erdoğan'a neden oy verdiniz?

Optimar, ankete katılanlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’a neden oy verdiklerini sormuş. Erdoğan’a liderlik özellikler ve hizmetleri için oy verdim diyenler yüzde 60.5’le birinci sırada gelirken, onu yüzde 12.3’le ittifak nedeniyle diyenler takip ediyor. Ülke bekası burada da çıkıyor. Ülke bekası yüzde 9.7’yle üçüncü sırada yer alıyor. AK Partili olduğum için diyenler yüzde 1.9 çıkarken alternatif olmadığı için diyenler ise yüzde 1.7’yle son sırada geliyor.

Kılıçdaroğlu'na neden oy verdiniz?


Yüzde 37.2’yle ilk sırada iktidarın değişmesi için oy verdiğini söyleyenler geliyor. Onu yüzde 12.1’le ittifaktan dolayı diyenler takip ediyor. Dürüst, samimi, güvenilir diyenler yüzde 11.7’yle üçüncü sırada yer alıyor. Siyasi görüşüme en yakın aday olduğu için diyenler 6.7 olurken CHP’li olduğum için diyenler yüzde 2.4 oranında. Atatürk’ün partisinin adayı olduğu için diyenler yüzde 2.3 çıkıyor.

İkinci turda Erdoğan'a neden oy verdiniz?

Liderlik vasfı ve başarılı hizmetleri için Erdoğan’a oy verdiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 72.7 çıkarken yüzde 18.5’le ülke bekası ikinci sırada geliyor. Üçüncü sırada ise yüzde 6.8’le ittifak yanıtı veriliyor.

İkinci turda Kılıçdaroğlu'na niye oy verdiniz?

İkinci turda iktidarın değişmesi için Kılıçdaroğlu’na oy verdiğini söyleyenler yüzde 50.3’le ilk sırada geliyor. İttifaktan dolayı diyenler yüzde 17.6. Dürüst, samimi ve güvenilir diyenler yüzde 10.7’yle üçüncü sırada yer alıyor. Siyasi görüşüme en yakın aday olduğu için diyenler yüzde 10 çıkarken, onu yüzde 3.1’le adalet ve barış seçeneği takip ediyor. Atatürk’ün partisinin adayı olduğu için diyenler ise 2.1’de kalıyor.


Yerel seçimde parti mi aday mı önemli?

Optimar ankete katılanlara belediye seçimlerinde aday mı yoksa parti mi daha önemlidir diye sormuş. Çıkan sonuç tüm partilere ışık tutacak seviyede. Ankete katılanların yüzde 70.5’i ezici bir çoğunlukla aday derken, parti diyenlerin oranı yüzde 29.5 çıkıyor. 

Zamlardan kim sorumlu?

Ankete katılanların yüzde 53.6’sı fiyat artışlarının hükümetin ekonomi politikalarının sonucu olduğunu söylüyor. İkinci yüzde 8.2’yle “küresel kriz/dış güçler” çıkıyor. Denetimsizlik diyenler yüzde 5.4, Cumhurbaşkanı’ndan dolayı diyenler yüzde 3.7. Depremin yarattığı sorunlar diyenler yüzde 0.9. Onu küçük oranlarda dolardaki artış, fırsatçılık gibi yanıtlar takip ediyor.

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamımı için tıklayın


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap