SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Cem Avşar ‘Soru önergelerimize cevap alamıyoruz’

Cem Avşar ‘Soru önergelerimize cevap alamıyoruz’

12 Kasım 2023 Pazar - 14:25




TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde DEVA Partisi adına Tekirdağ Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar söz aldı.





Sosyal konut projelerinin hedeflerindeki sapmalar ve yaşanan aksaklıklar, kentsel dönüşüm yasası nedeniyle yaşanabilecek mağduriyetler, hazine arazilerinin satışı ve İlk Evim İlk İş Yerim Projesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Avşar, bu konularla ilgili TBMM’ye sundukları soru önergelerine cevap alamadıklarını söyledi.

Avşar, komisyonda şöyle konuştu:

‘Sosyal konut projelerinin gerçekleşme hedeflerinde çok büyük sapmalar var’

“Sosyal konutta bugüne kadar yapılan 1 milyon 170 bin konuttan bahsedildi. Şimdi, evet, 1 milyon 170 bin konut 22 yılda yapıldı. Fakat kalkınma planına baktığımız zaman aslında 11. Kalkınma Planı’nda sosyal konut olarak 2023 yılında hedeflenen rakamın 270 bin olduğunu görüyoruz fakat biz nerede kalmışız, 125 binde kalmışız. Evet, 22 yılda birçok işler yapıldı, birçok şeyler oldu. Fakat burada bizim başarı kriterimiz yapılanların üst üste toplanması değil, hedeflenen kalkınma planlarında ve bütçede hedeflenenlerin gerçekleştirilmesi olmalıdır, bu bize daha iyi bir ışık yaratacaktır diye düşünüyorum.”

‘Rezerv alanlarının açılmasıyla alakalı süreç istismara açık çünkü rant meseleleriyle alakalı kabarık bir sicil var’

“Bütçeye gelirsek, bu bütçe ile bu yükün taşınması zor. Taşınması zor fakat hazine arazilerinin satışına, cinsine bakılmaksızın devam edilirse bu bütçe bir şekilde bir yere getirilebilir.

Bakın, tabii, para havadan gelmeyecek, 110 milyar dolar çok ciddi bir rakam, çok büyük bir rakam; bunun da oluşturulması çok kolay işler değil fakat bu yeni yasayla da gelen, rezerv alanlarının açılmasıyla alakalı süreç de istismara açık çünkü geçmişte bu rant meseleleriyle alakalı kabarık bir sicil var.”

‘Kentsel dönüşüm yasası yeni mağduriyetler doğuracak’

“Bir diğer konu ise; alelacele çıkarılması dolayısıyla imar affı yasasında mağduriyetlere yol açabilme potansiyeli. Bizim sizlerden istirhamımız, isteğimiz hem bu işin rant meselelerine dönüşmemesi için iyice üstüne düşülmesi, bir de imar affı yasasındaki mağduriyetlerin açılmaması.”

‘İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi’nde konutların 2 yıl içinde teslim edilmeyeceği konusunda kamuoyu bilgilendirilmeli’

“İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi’nin geçen sene Sayın Cumhurbaşkanının da söylediği üzere iki yılda tamamlanacağı söylendi fakat bir yıl kaldı o sürenin tamamlanmasına, bugün geldiğimiz noktada bu işin çok mümkün olmadığını görüyoruz; bununla alakalı da -tabii, bir deprem yaşadık ama- bu konutların iki yıl içinde teslim edilmeyeceği konusunda kamuoyu bilgilendirilirse bu faydalı olacaktır diye düşünüyorum.”

‘Soru önergelerimize cevap alamıyoruz’

“Bu ve buna benzer Kahramanmaraş merkezli depremler, askerî alanların imara açılması, koku sorunu, dere yataklarındaki yapılaşmaya dair biz sizin Bakanlığınıza 7 adet soru önergesi verdik fakat bunlara cevap alamıyoruz. Biliyorsunuz, bunun 15 günlük bir yasal süresi var; sizlere de bu iletiliyor mu, onu da sormak istiyorum. Bir de bizim denetim görevimizi sağlıklı yapabilmemiz için önergelerin yasal süre içerisinde ve ciddiyetle yapılmasını sizlerden talep ediyorum.”

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap