SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Yemeyen pişman olur! O varken ilaca gerek yok, tam bir doğal antibiyotik

Yemeyen pişman olur! O varken ilaca gerek yok, tam bir doğal antibiyotik

20 Ağustos 2023 Pazar - 15:12




Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak, bağışıklığı güçlendiriyor ve kalbi koruma altına alıyor.





Beslenme ve sağlık arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Vücuda faydalı olanlar arasında etkisi en çok hissedilen sarımsaktır.

İçerdiği allisin sayesinde bağışıklığı güçlendiren, kan şekerini dengeleyen, kalp ve beyin sağlığını destekleyen bu sebze, vücudunuzdaki iltihabı azaltırken sizi sağlıklı ve güçlü tutabilir.

Peki sarımsak nasıl tüketilmelidir? Çiğ mi yoksa pişmiş mi daha sağlıklı?
Hem pişmiş hem de çiğ sarımsağın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları vardır, ancak çiğ sarımsağı ezmek, doğramak ve çiğnemek alliinaz enzimini aktive eder ve allisin salgılar. Bu madde antibakteriyel özelliklere sahiptir. Aynı zamanda kalp sağlığını iyileştirdiği bilinen birincil biyoaktif bileşiktir.

SARIMSAK ŞEKER SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜYOR

12 haftalık bir çalışmada 146 katılımcı, günlük sarımsak takviyesi almanın soğuk algınlığı insidansını plaseboya kıyasla yüzde 63 oranında azalttığını buldu. Bu güçlü gıda, bağışıklığı güçlendirmek için gerekli olan C, B1 ve B6 vitaminleri ile manganez, potasyum ve selenyum gibi besinlerle doludur.


Çiğ sarımsak, zengin antioksidan içeriği ve allisin bileşiği sayesinde hem diyabet hem de kalp hastalığı riskini azaltabilen homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. 768 Tip 2 diyabet hastasında yapılan dokuz farklı kontrollü çalışma, günlük 0,05 g ila 1,5 g arasında değişen dozlarda sarımsak takviyesi aldı. Bu spesifik sarımsak dozu, açlık kan şekeri seviyelerinde bir ila iki hafta gibi kısa bir sürede önemli bir düşüş gösterdi.

SARIMSAK BEYNİ DE KORUYOR

Sarımsaktaki ana aktif bileşik olan allicin'in, sarımsağın kan basıncını düşürücü özelliklerinden birincil derecede sorumlu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca nitrik oksit üretimini arttırdığı, arterlerdeki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olduğu ve kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.

Sarımsağın biyoaktif ve biyoyararlı bir bileşeni olan S-alil-sistein, bunama ve Alzheimer Hastalığı riskini azaltmak gibi bazı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.

Sarımsak yemeklere, salatalara, tostlara ve hatta makarna gibi pişmiş yemeklere gibi bir dizi çiğ gıdaya eklenebilir. Yetişkinler için önerilen miktar genellikle 4 gramdır.


Düzenli olarak çiğ sarımsak tüketmek tamamen güvenli kabul edilir. Ancak aşırı miktarda tüketenler bazı olumsuz yan etkiler yaşayabilir. Bunlar arasında mide ekşimesi, ishal, ağız kokusu ve vücut kokusu en yaygın olanlarıdır.

Aşırı sarımsak tüketmek de ciddi yan etkilere neden olabilir.

Sindirim sorunlarına neden olabilir: Sarımsak, bazı insanlarda gaz, şişkinlik ve mide ağrısına neden olabilen bir karbonhidrat olan fruktanlar açısından zengindir. Bu sindirim sistemini tahriş edebilir. Böyle bir durumda çiğ yemek yerine pişirmeyi deneyin.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap