SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Yaz aylarının vazgeçilmezi! Bir dilimi, kabızlığı anında geçiriyor

Yaz aylarının vazgeçilmezi! Bir dilimi, kabızlığı anında geçiriyor

16 Haziran 2023 Cuma - 17:16




Yaz mevsiminde sıkça tercih ettiğimiz ve içimizi ferahlatan karpuz, sadece lezzetiyle değil vücuda olan faydalarıyla da sofranızda yerini alabilir.





Karpuz, porsiyon başına 60 kalori ile diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin ilk tercihi olabilir. Obeziteden kalp hastalığına kadar pek çok rahatsızlığa karşı doğal koruma sağlayan karpuzun insan vücuduna faydaları üzerine Dyt. Aslıhan Altuntaş önemli bilgiler veriyor.

Karpuz, su ve şeker içeriğinin yanı sıra birçok vitamin ve mineral içeren düşük kalorili mucize bir meyvedir. Yaz aylarının olmazsa olmaz meyvelerinden biri olan karpuz kilo kontrolüne de yardımcı olur. Ayrıca karpuz tatlı isteğini engellemek için özellikle tercih edilmesi gereken bir meyvedir.

KALORİSİ DÜŞÜK, LEZZETİ BÜYÜK

Karpuz; C vitamini (16 mg), pantotenik asit, biotin, potasyum (230 mg), A vitamini, B1 vitamini, B6 vitamini, bakır, magnezyum için iyi bir kaynaktır. Bir porsiyon yani 200 gramlık bir karpuz 60 kalori olmasıyla da iyi bir diyet besinidir. 200 gram karpuz 15 gram karbonhidrat, 0,80 gram lif ve 8 miligram likopen içermektedir.

KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?


Bir porsiyon karpuz, günlük C vitamini ihtiyacının %16'sını karşılar.

Karpuz kan basıncını düzenler ve kan basıncını kontrol eder.
Kanserle savaşan bir besindir. Kanser vakalarında yan etkilerin azalmasına yardımcı olur.
Vücutta yağ birikmesini engeller.
Serbest radikalleri nötralize ederek ve oksidatif stresi azaltarak kalbi korur.
Çok iyi bir antioksidandır.
Sindirimi düzenler, kabızlık ve hazımsızlığı önler.
Susuzluğun ilacıdır.
İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir.
Kas ağrısını azaltır ve egzersiz sonrası iyileşme süresini kısaltır.
Cildi nemlendirir ve saç hücrelerini büyütür.

BÖBREK HASTALARI KARPUZ YERKEN DİKKAT! 

Her türlü sebze ve meyve, uzun yaşamın sırrı olarak kabul edilir. Birçok çalışma, karpuz gibi bitkisel gıdaların tüketimini obezite, diyabet, azalmış genel ölüm, kanser ve kalp hastalığı ile ilişkilendirir. Ancak karpuz, potasyum içeriği yüksek olan meyvelerden biridir. Bu nedenle potasyum kısıtlaması ve böbrek hastalığı olanlarda beslenme uzmanlarının kontrolünde tüketim yapılmalıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap