SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Uzmanlar yanıtladı: Maskeli günlere geri mi dönüyoruz?

Uzmanlar yanıtladı: Maskeli günlere geri mi dönüyoruz?

30 Ağustos 2023 Çarşamba - 10:20




Koronavirüsle (Covid-19) mücadelenin ardından salgın geride kalmış olsa da, koronavirüsün mutasyona uğrayan türleri nedeniyle tüm dünya yeniden dikkat kesildi. Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris'in hızla yayılması sonrası, "Maskeler geri mi geliyor?" sorusu gündeme geldi.





Omicron alt varyantı olarak ortaya çıkan Eris varyantı birçok ülkeyi sardı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, İsrail gibi birçok ülkede görülen Eris varyantı ABD’ye maskeyi geri getirdi. Atlanta merkezli Morris Brown College, maske zorunluluğunu yeniden yürürlüğe koydu. Hollywood’daki Lionsgate stüdyoları da, yeni bir salgına karşı çalışanlarına maske zorunluluğu getirdi.

Zoe Sağlık Çalışması’na göre Eris varyantında en yaygın görülen semptomlar arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı burun, değişen koku alma duyusu ve balgamsız öksürük yer alıyor. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere pek çok ülkede vaka sayıları yeniden tırmanışa geçerken uzmanlar bu durumu Eris varyantına bağlıyor.

Hürriyet'ten Buse Özel'e konuşan Türk TORAKS Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. İpek Candemir, "Bu varyantın hızla yayılmasına karşın hastalık şiddetinde bir artış izlenmemiş olması sevindirici. BA.2.86 varyantı ise ‘İzlenmesi gereken varyantlar’ olarak güncellendi. Şu anki gözlemlerimize göre bu varyantın seyrinde grip önlemlerinin ötesine geçilmeyecek gibi görünüyor" dedi. 

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nden Dr. Berna Kömürcüoğlu da "Vaka sayısının artması durumunda ileri yaştaki kişilerin ve kronik rahatsızlığı olanların kapalı alanda önlem amaçlı takması korunma açısından faydalı olacaktır" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap